Почетна » Све што треба да знате о НЕГИ КУЋНИ БИЉАКА ЗОКОМ ЗИМЕ: На ове ствари треба да обратите пажњу
Моја башта Вести

Све што треба да знате о НЕГИ КУЋНИ БИЉАКА ЗОКОМ ЗИМЕ: На ове ствари треба да обратите пажњу

Фото. Пекселс

Многе врсте цвећа и собних биљака не подносе добро промене времена које подразумевају осцилације и смањење количине светлости, ваздуха, температуре. То се негативно може одразити на њих – могу почети да вену или да губи листове.

Да би ваше биљке могле здраве да дочекају пролеће, морате се придржавати одређених смерница како их одрћавати у затвореном простору током зиме.

Прво о чему треба да водите рачуна јесте температура. Идеална температура за собне биљке углавном се креће између 15 и 20 степени. Међутим, биљкама попут олеандра, христовог венца, хризантема или лимуна одговарају ниже температуре – у просеку, између 4 и 10 степени. Кактусе је потребно сместити у светлијим просторијама, док је биљкама попут цикламе или афричке љубичице неопходна прехрана током зимских месеци.

Редовно уклањајте суве листове и остале увеле делове.

Током грејне сезоне, ваздух у домовима је сув, што не одговара биљкама. Неким врстама је потребно око 40, а неким другим и већи проценат влажности ваздуха. Зато, оно што треба да урадите јесте да поред грејних тела поставите посуду са водом, како бисте биљкама обезбедили потребну влажност.

Обратите пажњу и на заливање – количина и учесталост заливања зависи од врсте биљке и од тога где се налази. Собне биљке које мирују и не цветају преко зимских месеци треба мање заливати. Оне биљке које цветају треба заливати чешће. Препоручује се да цикламе заливате на свака два дана. Још једна битна ставка – користите воду која је одстојала и која је собне температуре.

Не би било лоше да повремено оросите биљке – поготово ако имате у дому папрате или бенџамина.

Закође, биљке никако не треба да поставите близу грејних тела.