Почетна » Све већи број близанаца брине научнике
Занимљивости Вести

Све већи број близанаца брине научнике

Никада у историји човечанства није рођено толико близанаца као у последњих 40 година, а праве сразмере овог феномена нису биле јасне док тим демографа, у вођству Јеруна Смитса са Универзитета Нејмеген у Холандији, није објавио прву свеобухватну студију о „инвазији“ двојки.

Истраживачи су проучавали рођење близанаца у 165 земаља света у периоду од 2010. до 2015. године. Информације су поредили са ситуацијом током осамдесетих година прошлог века. Тада је убедљиви „лидер“ у „производњи“ близанаца била Африка – било је забележено 17 „двојних“ рођења на хиљаду „обичних“. Светска „престоница“ оваквих трудноћа био је град Игбо Оро у Нигерији, где је на сваких 1000 порођаја било 50 близаначких трудноћа, што је објашњено генетским карактеристикама народа Јоруба.

Након 40 година, слика се радикално променила: у земљама Северне Америке број рођења близанаца повећан је за 71 посто, а у Европи за 58 посто. На глобалном плану роди се 30 посто више близанаца.

Овакве бројке могу се објаснити помоћу два узрока. Први је ширење репродуктивних технологија, посебно вантелесне оплодње. Када се будућим мамама имплантира неколико ембриона, вероватноћа рађања двојки или, чак, тројки виша је 20 посто. Други разлог је што се жене у развијеним земљама све касније одлучују за трудноћу, а вероватноћа рађања близанаца расте са годинама и максимална је када мајка има 40 година.

На први поглед, требало би да су сви срећни – родитељи који одмах добију две бебе, као и политичари, који на тај начин решавају демографски проблем. Згодно је и за „твин“ методе истраживања, којима се утврђује у којој мери на развој особе утиче животна средина, а у којој – гени (посебно ако се ради о идентичним близанцима).

Ипак, неки су одлучили да „објаве рат“ оваквом тренду, рецимо, професор социологије и демографије Кристијан Монден са Универзитета Оксфорд:

– Сада је број близанаца на свету рекордан, али, то изазива озбиљну забринутост међу лекарима… Чињеница је да се сада већина близанаца рађа као резултат употребе технологија за третман неплодности, када истовремено има више од једног ембриона у телу. Али, ова пракса сада није поздрављена у великом броју земаља, јер је рођење близанаца повезано са већим ризиком смртности беба (обично се рађају пре времена и мале су тежине), као и са великим бројем компликација у трудноћи и на порођају. Такође, догађа се велико оптерећење здравственог система, јер то подразумева раст медицинских трошкова.

Вилијам Омбле са белгијског Института за технологију плодности наводи да је у тој земљи започела промена клиничке праксе у вантелесној оплодњи, и да је главни циљ – рођење једног (по једног) детета. У тој истој Белгији влада је учествовала у трошковима вантелесне оплодње, под условом да се примењује технологија која смањује вероватноћу за рођење близанаца. Као резултат тога, у овој земљи је број оваквих трудноћа смањен са 26,5 посто у 2002. на 9,7 посто у 2014. години. И у Британији је затражено да клинике смање број вишеплодних трудноћа насталих вештачком оплодњом на 10 посто – односно – више од двапут.

Као резултат тога, у европским земљама пораст броја близанаца се стабилизовао, али се сматра да ће бити праве „експлозије“ двојки када репродуктивне технологије постану доступне у густо насељеним земљама јужне и југоисточне Азије.