Почетна » Све више развода у трећем добу
Друштво и ми Сениор свет

Све више развода у трећем добу

Најновија бракоразводна статистика демантује предрасуде да су најстабилнији бракови оних супружника који су прославили сребрну свадбу – сваки седми брак разведен протекле године трајао је више од 25 година. Разлози „седог развода“ су бројни, а дужи животни век и већа потреба за квалитетнијим животом неки су од њих.

Психолог Радмила Вујић Бојовић наводи да је најчешћи разлог за прекид дугог брака то што једном од партнера једноставно дојади.

– Буде му доста и није вољан више то да трпи: остало ми је још двадесетак година живота, хоћу да их проведем боље – указује Радмила Вујић Бојовић.

Дисфункционални бракови опстају због деце или због имовине. Али када деца одрасту и осамостале се, супружници више немају ништа што их спаја и лакше се одлучују на развод. Етнолог Весна Душков истиче и да на развод после много година брака утиче и економска независност жене, која је у могућности да оде од мушкарца.

– Јер ако сам ја у пензији, мој супруг је у пензији. Имамо добра примања. Ја желим да путујем, а он је статичан, то ће исто изазвати неки сукоб – напомиње Душковљева.

Развод у зрелим годинама појава је новог века. Весна Душков подсећа да у традиционалним срединама, биле урбане или руралне, некада није било препоручљиво развести се.

– Жене које су биле распуштенице нису биле никада на добром гласу. Тако да су се жене ређе одлучивале на такав корак – каже Душковљева. Радмила Вулић Бојовић истиче да смо у данашње време свесни да је промена могућа и да је промена набоље нешто на чему би требало радити.

– Људи просто више нису вољни да остају и опстају у односима у којима немају сатисфакцију – оцењује Вулић Бојовић.