Почетна » Свињска маст – лековити мелем за здравље и лепоту
Занимљивости Здравље

Свињска маст – лековити мелем за здравље и лепоту

На велика врата враћа се у кухиње врсних домаћица, а поново постаје и проверен лек против кијавице, бронхитиса, као и најбољи савезник у нези лица и косе

Упркос напретку науке и технологије, све већег броја револуционарних открића у нези лица и тела, супстанци које како тврде произвођачи „враћају сат уназад“, изгледа да су добри стари рецепти увек у предности. Савети бака и прабака на свим меридијанима неприкосновени су постулат за негу и здравље милиона дама широм света. Зато не чуди што се свињска маст и у 21. веку веома добро котира на листи производа за блиставу кожу и лепу косу.

Последњих година у нашој земљи велики број домаћица дигао је руке од уља и храну поново припрема на масти. Зашто? Можда нисте знали, али свињска маст не мења свој састав чак ни при температури од 250 степени, а то значи да ни храна која се припрема на масти не упија штетне слободне радикале и не мења свој основни састав, потврдили су недавно стручњаци широм света.

Ако је здрава у кухињи, зашто не би била и у осталим деловима живота, као што су здравље, нега и лепота? Исто питање поставили су и истраживачи и ево до којих су сазнања дошли:

  • Свињска маст садржи чак 60 одсто монозасићених масти и то махом олеинске киселине. Олеинска масна киселина доказано поспешује рад срчаног мишића, регулише ниво холестерола у крви и смањује ризик од срчаног удара.
  • Вековима се у народној медицини користила као лек против кијавице, запушеног носа и бронхитиса. Да би се свињска маст користила као лек или средство за негу неопходно ју је најпре припремити и „очистити“. Како? Сипајте маст у посуду, додајте неколико капи воде, промешате и потом проспите вишак воде. Овај поступак би требало поновити девет пута, након чега је маст спремна за коришћење у виду пенасте масе. Уколико вас или вашег унука мучи кијавица, једноставно ставите мало припремљене пенасте свињске масти у нос или намажите груди уколико је реч о бронхитису. Тада се ваља пажљиво примењивати, јер делује тако што затвара поре и тако „загрева“ организам који отапа секрет како би се лакше искашљавао. Зато је веома важно не користити је уколико особа која је болесна има повишену температуру.
  • Свињска маст је одлична маска за суву косу, јер је чини бујнијом и свиленкастијом. Најбоље је нанети је на прљаву косу, непосредно пред прање, а након прања косу испрати чајем од камилице.
  • Ево и драгоценог савета за децу и унуке који имају проблем с акнама и бубуљицама: лице би требало намазати „опраном“ свињском машћу и, како тврде они који су користили ову маску – све несавршености на лицу убрзо нестају. Некад су жене користиле ову смесу за негу испуцалих пета, лактова и коже руку.
  • У време кад се у припреми крема није користила термална вода, коензими, уља, ретинол…. основни састојак помада била је свињска маст. Наравно, како има непријатан, јак мирис, у креме су се додавале ароматичне биљке и сода бикарбона. И данас у апотекама можете потражити креме на бази свињске масти.

Пише: ИВАНА ЛАБОВИЋ