Почетна » Табу тема: апстиненција није здрава
Занимљивости Здравље Сениор свет

Табу тема: апстиненција није здрава

 

Много пута писали смо о томе колико је секс добар за здравље, пре свега срца и мозга. Међутим, многи не знају како и колико недостатак сексуалне активности може нарушити здравље, не само физичко већ и психичко, тврде амерички истраживачи.

Резултати већине истраживања на ову тему показали су да особе које имају секс два до три пута недељно чине добру ствар за своје психофизичко здравље, укључујући побољшање расположења, снижење крвног притиска, побољшање имунитета, смањење стреса и побољшање односа у вези.

 

Према речима лекара најчешће негативне последице нередовног секса су:

Слабија активност мозга: научници су открили како редован секс доводи до бољих способности учења и меморије.

Еректилна дисфункција: мушкарци који имају нередован секс имају двапут већу шансу да имају проблем с еректилном дисфункцијом од оних који секс имају једном недељно или чешће.

Негативан утицај на самопоуздање: недостатак секса може да смањи самопоуздање, створи осећање кривице и у крви доведе до смањења нивоа окситоцина и других хормона „који нас повезују”.

Слабост бешике: недостатак редовног секса може лако довести до смањења лубрикације и контроле бешике, као и појаве уринарне инконтиненције.

 

Такође, научници истичу и снажну везу између исхране и либида. Одређене намирнице, наиме, могу да доведу до еректилне дисфункције, али и смањења либида код жена.

– Хормон тестостерон увелико утиче на сексуалну жељу, како код мушкараца, тако и код жена – објашњава др Мајкл Херт, оснивач Центра за интегративну медицину у болници Сан Фернандо Вели у Калифорнији. – Врло често пацијентима саветујем промену исхране и упозоравам на оне намирнице које могу да смање сексуалну жељу, али и да истовремено негативно утичу на здравље. Одређене намирнице могу да смање ниво тестостерона тако што повећавају активност ензима који претварају тестостерон у естроген, што доводи до нижег нивоа тестостерона, а вишег нивоа естрогена.

Како је објаснио, жене могу да искусе негативне последице вишка естрогена, јер могу имати проблема с интензивним ПМС симптомима, ендометриозом, алергијама, смањеним либидом, умором, фиброцистичним дојкама, иритабилношћу, добијањем на тежини.

Уколико желите снажан либидо и „ватру“ у спаваћој соби, избегавајте:

Алкохол: често може позитивно да утиче на самопоуздање, али негативно на сексуалну способност. Алкохол заправо смањује ниво тестостерона и негативно утиче на сексуалну функцију.

Бело брашно: обрађена храна и бело брашно не садрже готово никакве нутритивне вредности, јер су из њих уклоњени сви потребни витамини и минерали. На пример, у поређењу с интегралним житарицама, бело брашно садржи до три четвртине мање цинка који је неопходан за нормално функционисање организма. Конзумирање белог брашна може да доведе до инсулинске резистенције и евентуално дијабетеса, који повећава ризик од срчаних обољења и еректилне дисфункције.

Цвекла: док једење цвекле пре вежбања може да побољша функцију мишића, ово поврће није идеално за сексуалну функцију. Конзумирање цвекле може да повећа ниво естрогена у организму, хормона који може да утиче негативно на оне који већ имају хормонски дисбаланс.

Бобичасто воће: боровнице, јагоде, малине и купине садрже велике количине пестицида који имитирају естроген и на тај начин могу негативно да утичу на сексуалну жељу.

Флаширана вода: према неким од последњих истраживања, супстанце пронађене у пластичним боцама највећи су кривац за здравствене тегобе. Штетна хемијска супстанца бисфенол А, познатија као БПА, може да доведе до сексуалне дисфункције, сниженог броја сперматозоида код мушкараца и јајних ћелија код жена.

 Савет +

Водите љубав често, јер: Оргазам продужава живот. Студија из 1997. године показала је да су мушкарци који су имали бар два оргазма недељно имали 50 одсто мање шансе да оболе од коронарне болести срца. Такође, даме које су уживале у вођењу љубави, живеле су у просеку дуже од оних које нису имале секс.

  1. Смањујете стрес и спаваћете чвршће. Стрес може узроковати поремећаје у спавању, вишак килограма, болести срца, а смањује и либидо. Међутим, редовно вођење љубави подстиче лучење ендорфина, хормона који подиже расположење, и окситоцина – „хормона љубави“, који умирује бол. Након секса, кажу истраживачи, спаваћете као беба.

Приредила Ивана Лабовић