Почетна » Табу тема: сексом до здраве памети
Здравље Савети стручњака Психолог

Табу тема: сексом до здраве памети

Код нас се често каже „збогом памети“ кад је љубав у питању. Кад је реч о сексу, изгледа да је „здраво, памети“ права девиза судећи према најновијој енглеској студији.

Све што је здраво за срце, здраво је и за мозак, показале су многобројне научно-медицинске студије претходних година. Животни стил испуњен активношћу, па и сексуалном, наравно у домену здравог и одговорног понашања, одржава мозак здравим и младим, чак и у познијим годинама.

Ако је љубав добра за срце, онда је секс одличан за мозак, нарочито како старимо! А здраво упражњавање секса има сасвим другачији утицај на мушкарце и жене, открива нам нова британска студија.

Истраживачи једног енглеског универзитета анализирали су резултате студије која је обухватила 6.800 жена и мушкараца старијих од 50 година. Резултати когнитивних тестова сексуално активних сениора су знатно бољи од оних који апстинирају. За потребе ове студије, у сексуалну активност убрајају се сам сексуални чин, али и мастурбација, мажење и остали видови размене сексуалне енергије.

У сексуално активној група испитаника, типични припадници су обично млађи, богатији, физички активнији, изјашњавају се као мање усамљени и нису склони депресији. Сваки од ових фактора је на неки начин повезан са стањем можданих функција и вијуга.

Како је то секс добар за мозак? Анализе су показале да секс повећава ниво „хормона среће“, допамина и окситоцина, у самом мозгу. Ови хормони не само да су комплексни, саставни део емоција, попут осећаја љубави и пожуде, већ утичу на функције мозга и везе и сигнализације између одређених делова мозга. Научници се слажу да је неопходно додатно истраживање да би се до краја појаснила релација између когнитивних и сексуалних функција, али свакако је већ познато да људи у срећним везама и браковима имају знатно развијеније мождане активности и вијуге.

Интересантно је да се код жена и мушкараца потпуно другачије огледају ефекти које сексуална активност има на мозак. Сексуално активни мушкарци имали су боље резултате на тестовима меморије и тестовима бројева, док су жене само на тестовима меморије имале већи скор. Могуће је да различитости у самом развоју и структури мозга код полова доводе до тога да сексуална активност има посве другачији ефекат на когнитивне функције жена и мушкараца.

Осим ове британске студије, постоји и једна италијанска која се бавила анализом Италијана старости 65+. Италијански научници су открили да сексуално активним особама мозак брже и боље функционише. Чак и ако нисте били активни на овом пољу у последње време, ништа није изгубљено! Што пре кренете у акцију, тим боље, јер је доказано да континуирана сексуална активност помаже да се обнове когнитивне функције. Такође, појачава раст ћелија у хипоталамусу, центру за меморију који се налази у мозгу.

Нека вас не чуде овакви резултати, сексуални нагон, жеља и перформансе нису неки засебан систем који функционише сам за себе. И те како имају утицај на наш организам, а истраживања у овом домену показују да су повезани и с можданим функцијама, бољом меморијом и вијугама.

Пише Александра Димић