Почетна » Тајна гојења је једноставна формула
Нутрициониста Вести

Тајна гојења је једноставна формула

Гојазност не мора нужно да буде резултат уноса превише хране у организам, показало је истраживање америчких научника који епидемију гојазности у Америци приписују прерађеним угљеним хидратима, који изазивају хаос у метаболизму.

Према групи стручњака, коју предводи Давид Лудвиг, ендокринолог са Харварда и у Бостонској дечјој болници, прави проблем није у конзумацији превелике количине хране.
Они верују да су главни кривци за гојазност „савремене прехрамбене навике које карактерише прекомерна конзумација хране са високим гликемијским индексом, посебно прерађених, брзо сварљивих угљених хидрата“.

Објаснили су да конзумирање великих количина прерађених и скробних угљених хидрата утиче на бројне хормонске и метаболичке промене, које у телу резултирају складиштењем вишка енергије у облику масти.

Научници тврде да ће квалитет хране коју особа конзумира, а не њена количина, утицати на то да ли ће се појединац угојити и на крају развити гојазност.

Типични примери су помфрит, печени кромпир, бело тесто и пиринач, пахуљице од житарица и слатка пица. Ова врста хране изазива хормонски одговор који фундаментално мења наш метаболизам, повећава складиштење масти, повећање телесне тежине и гојазност, написали су научници у The American Journal of Clinical Nutrition.
Амерички стручњаци тврде да бисмо разумели епидемију гојазности, морамо да разумемо како храна коју уносимо утиче на наше хормоне и метаболизам.