Почетна » Тамо где станује љубав
Из Вањиног пера

Тамо где станује љубав

Да ли вам неко пише писма? Или разгледницу? Да ли ви некоме пишете? Знам одговор и зато не морате да одговарате на овако застарела питања. А сетите се старих добрих писама у којима је љубав могла да се наслути још у првом погледу на искошена слова исписана пенкалом! Онај ко пише писмо није хтео да лепе речи унизи писањем хемијском оловком којом се исписују цене на пијаци или, неретко, чачкају уши или нос. Онај ко је желео да изјави љубав, узме пенкало, па почне: „Драга Та и Та, много ми недостајеш.“

Па онда следи неколико лепих мисли о коси која мирише, уснама боје руже, очима плавим као небо… И на крају стидљиво „мислим на тебе“, затим „волим те“. А на почетку писма, речи „Драга Та и Та“ налазе се у црвеном оквиру. Тада ни мушкарце није било срамота да намажу уста маминим кармином и пољубе почетак писма, па тек онда испишу „Драга Та и Та“.

СМС поруке су нам украле романтику. Оне су замениле писма, разгледнице и дописнице. Дописница је, за оне који не памте то време, сива разгледница без фотографије, па је могло да стане више реченица упакованих у нежност. Али ту је постојала мала опасност да пре него што разгледница и дописница дођу у руке ономе коме су намењене, прво поштар прочита садржај, а потом и цео комшилук.

Долазило је и до оваквих ситуација: усплахирена девојка трчи у неки скривени кутак у жељи да се осами и натенане прочита разгледницу, па чује како комшиница комшиници као у позоришту говори шта је све „онај написао оној успаљеници“. Онда уследи завршни коментар: „А она, јадница, верује у сваку реч.“

Писма су некада одисала топлином, а љубавне поруке спаковане у СМС су кратке, најчешће шифроване, без много нежности. Али су зато врло конкретне, па у њима нема стилских фигура као у писмима, која су понекад личила на литературу. Уместо описа тренутног стања, пошаље се цртеж лица са осмехом или цртеж намргођеног лица са скупљеним обрвама, којим се плаше деца у комшилуку.

За потребе овог текста успео сам да сазнам ко још увек пише писма у којима станује љубав. То су читаоци часописа у којима Драге Савете, психолози и социолози покушавају да одговоре на бројна питања везана углавном за несрећне љубави. Пре неки дан сам срео једну Драгу Савету, која читаоцима угледног магазина одговара на интимна питања.

После десетак минута Драга Савета се расплакала. А знате зашто? Несрећна је у љубави! Како онда даје савете несрећно заљубљенима? Одговоре на сва питања налази у старим писмима која су јој некада слали они што су је волели.

Уместо закључка: онима које волите с времена на време напишете писмо.

И не заборавите на крају две најважније речи – „волим те“.

Ознаке