Почетна » Ташна угрожава здравље жене
Здравље Вести

Ташна угрожава здравље жене

Фото: Пекселс

Женска ташна озбиљно може да угрози здравље уколико њена тежина прелази десет одсто од телесне масе, а ношење терета на једном рамену повређује леђа, мења природно држање, ствара укоченост, изазива болове, артритис и главобољу.

Хафингтон пост је разговарао са киропрактичарем како би сазнао шта може да се учини како би се умањиле негативне последице ношења ташне (види на линку). Наиме, када се ташна налази на једној страни тела, то значи да рука на тој страни не може да се њише како треба, док се друга рука више њише. Већина жена ташне носи на доминантној страни тела, уколико су леворуке – носиће торбу на левом рамену. Међутим, ово доводи до тога да мишићи на доминантном рамену постају још већи, па мишићи у кичми морају да компензују тежину, што доводи до грчева у супротном делу кичме и до болова у доњем делу леђа.

Такође, трапезни мишић (на врху рамена), може да се укрути и затегне, заједно са мишићима који иду од рамена до базе врата. То изазива укоченост у горњем делу леђа, раменима и врату. Код појединих особа може да се јави и артритис, а већина особа добија главобољу јер када се мишићи рамена и врата згрче, то може да изазове бол у задњем делу лобање који се потом шири око предњег дела.