Уколико знате и волите да месите хлеб, зашто не пробате сами да направите квасац?
Састојци:
- 1 шоља брашна
- 1 шоља млаке воде
- 1 кашика шећера, фруктозе или меласе (по жељи)
- тегла или стаклена посуда
Све састојке помешајте у компактну масу, покријте газом или фолијом и оставите на топлом месту, може и у близини радијатора али не на њему, јер директни извор топлоте „убија“ квасац. Процес ферментације траје од три до седам дана, у зависности од брашна које сте користили и да ли сте додали шећер.
Квасац је готов када се појаве мехурићи.
Квасац је спреман за употребу када се појаве мехурићи на њему и осетите мирис врења. Уколико намеравате редовно да месите хлеб, у теглу са квасцем свакодневно досипајте по пола шоље млаке воде и брашна, па промешајте смесу, силиконском или дрвеном варјачом.
Имајте на уму да тесто од овако добијеног квасца спорије нараста, па је најбоље да га замесите увече а печете ујутро.