Почетна » ТЕГЛА, шећер и ШОЉА БРАШНА: Направите сами КВАСАЦ
Занимљивости Вести

ТЕГЛА, шећер и ШОЉА БРАШНА: Направите сами КВАСАЦ

Уколико знате и волите да месите хлеб, зашто не пробате сами да направите квасац?

Састојци:

Зашто меласа?
Са меласом ће квасац брже ферментисати.
  • 1 шоља брашна
  • 1 шоља млаке воде
  • 1 кашика шећера, фруктозе или меласе (по жељи)
  • тегла или стаклена посуда

Све састојке помешајте у компактну масу, покријте газом или фолијом и оставите на топлом месту, може и у близини радијатора али не на њему, јер директни извор топлоте „убија“ квасац. Процес ферментације траје од три до седам дана, у зависности од брашна које сте користили и да ли сте додали шећер.

Квасац је готов када се појаве мехурићи.

Квасац је спреман за употребу када се појаве мехурићи на њему и осетите мирис врења. Уколико намеравате редовно да месите хлеб, у теглу са квасцем свакодневно досипајте по пола шоље млаке воде и брашна, па промешајте смесу, силиконском или дрвеном варјачом.

Имајте на уму да тесто од овако добијеног квасца спорије нараста, па је најбоље да га замесите увече а печете ујутро.