Почетна » Текила за боље кости
Здравље Вести

Текила за боље кости

Текила је, између осталог, добра за људске кости, пише британски Индипендент. Резултати истраживања Центра за истраживање и напредне студије из Мексика показују да агава, биљка која је главни састојак текиле, садржи супстанце које могу да побољшају апсорбовање калцијума и магнезијума.

Према тим резултатима, миш у чији су организам унесени фруктани плаве агаве произвео је за скоро 50 одсто више остеокалцина – протеина који указује на стварање нове кости – од другог миша. Лидер пројекта доктор Мерцедес Лопез наводи да ови ефекти указују на сарадњу између фруктана и бактерије у унутрашњим органима који омогућавају молекулима шећера да узимају хранљиве састојке и помажу при њиховом уносу у коштане ћелије. Резултати истраживања омогућавају развој алтернативног лечења остеопорозе од које је оболело 200 милиона људи широм света.

Ово није прво истраживање чији резултати указују на добробити текиле по људско здравље. Поред потенцијалног лечења остеопорозе, научници наводе да текила може смањити ниво шећера у крви, помоћи при губитку килограма, па и у борби против холестерола.