Почетна » Тело шаље поруку где је не очекујете: Симптом који многи не повезују с повишеним холестеролом
Здравље Вести

Тело шаље поруку где је не очекујете: Симптом који многи не повезују с повишеним холестеролом

Познато је да висок ниво холестерола може да има утицај на кардиоваскуларни систем, али можда ће вас изненадити чињеница и да ова тегоба може да доведе до одређених проблема са очима, рецимо до формирања жутих наслага око капака, које су познате и као ксантелазме.

Жућкасте мрље око очију

„Холестерол је врста липида који је кључан састојак у стварању стероидних хормона, витамина Д и жучних киселина, које нам помажу да разградимо масти у цревима. Наша тела имају холестерол који се креће кроз наше тело преко липопротеина, укључујући липопротеин високе густине (ХДЛ), што је добра врста холестерола, и липопротеин ниске густине (ЛДЛ), што је онај лош холестерол. А када је ова равнотежа нарушена, може доћи до развијања тих масних наслага“, каже докторка Никол Бајић, специјалисткиња офталмологије из Кливленда.

Најчешћи начин на који холестерол може да утиче на ваше очи јесте присуство ксантелазме, малих жућкастих масних наслага на кожи око очију. „Углавном се стварају на горњим капцима и унутрашњем делу капка најближем носу“, истиче докторка Бајић.

„Не зна се зашто се код неких људи са високим холестролом ксантелазме јављају, а код других не, али када их видите код неког ко нема познату историју високог холестерола, било би добро да провери то, јер постоји отприлике 50 одсто шансе да га имају“, додала је она.

Ова лекарка истиче и да ксантелазме нису болне, те да је то углавном естетски проблем, али упозорава и да може да дође до значајних проблема, ако почну да расту.

Опасни симптоми

Неки од фактора ризика за појаву ксантелазме су:

  • болести срца,
  • гојазност,
  • пушење,
  • панкреатитис,
  • претерано конзумирање алкохола.

Докторка Бајић истиче да је један од најбољих начина за превенцију и ублажавање високог холестерола исхрана са ниским садржајем масти, али и избегавање прерађене хране. Она препоручује медитеранску исхрану.

У неким израженим случајевима ксантелазме може се применити естеска процедура за укањање масних наслага, али постоји могућност да ће на кожи остати ожиљици. Једна од опција је и ласерска терапија, али о томе се морате консултовати са својим лекаром.