Почетна » Треће доба без седе косе
Занимљивости Вести

Треће доба без седе косе

Фото: Пекселс

Сазнања која научнике воде ка томе да осмисле како да се изборимо с непожељним седим власима довела су до значајног открића – издвојен је специфичан ген који одређује овај процес.

– Већ су нам познати гени који узрокују ћелавост и боју косе, а ово је први пут да смо изоловали ген који одређује густину и облик власи – објашњава вођа истраживачког тима и аутор студије Каустуб Адикари с Лондонског унивезитета. – Фактори као што су пушење и недостатак одређених витамина свакако поспешују процесе стварања седих, али највећи број научника и даље инсистира и на генетици као значајном фактору овог процеса. Студија Лондонског универзитета обухватила је 6.000 мушкараца и жена Латиноамериканаца с европским, индијанским и афричким пореклом.

Пажљивом анализом генома изолован је посебан ген IRF4, који се претходно везивао искључиво за боју косе, а сада је јасно да има утицај на процес генерисања седих власи. Дошло се до сазнања да управо овај ген регулише лучење меланина, који даје боју нашим очима, кожи и коси. Свако ко пати због седих и има проблем да прихвати овај процес као саставни део промена које наступају с годинама, и даје много новца на фарбе за косу, можда је коначно на прагу добрих вести. Изоловањем овог гена, кажу научници, могуће је осмислити превенцију или барем успоравање процеса стварања седе косе у будућности. – Наше откриће има потенцијал да направи револуцију у козметичкој индустрији. Што више сазнања прикупимо у овом домену, веће су шансе да откријемо систем превенције – наглашава Aдикари. Гени који детерминишу текстуру власи, као и они који узрокују да коса буде равна или коврџава, такође су изоловани овим истраживањем. Зато, не брините, није касно ни за оне који су већ оседели. Превенцијом се могу „спасити“ они делови косе који нису још увек потпуно седи, а могу се спровести посебни третмани за негу власи које садрже мањак пигмента. Енглески научници особама које су превремено оседеле препоручују да ураде анализу хормона штитне жлезде, која осим недостатка одређених витамина у организму такође може бити узрочник стварања седих власи.