Почетна » Треће доба улази у виртуелни свет
Сениор инфо мрежа

Треће доба улази у виртуелни свет

Магазин Пензија покренуо је пројекат „Интернет трећег доба“ који је намењен популацији 50+, односно активној и надолазећој популацији пензионера. У овиру овог пројекта посветићемо се питању коришћења нових технологија у овој старосној групи.
Технологије комуникације напредују брзо из године у годину, што често може довести до тога да се сениори не сналазе најбоље у свему томе. Ипак, све више старијих од 65 година користи нове комуникационе технологије да би остали повезани с ближњима, упознали нове пријатеље и били информисани.
Све чешћи корисници друштвених мрежа као што су Facebook, Skype, Instagram, Twitter… управо су старији. Друштвене мреже представљају важан елемент у смањивању усамљености и депресије. Претраживање интернета по разним темама, читање електронских издања дневне штампе, књига, визуелни контакти с децом и унучићима који живе далеко – постају све више свакодневица и код нас.
На тај начин отворио се један велики нови виртуелни свет којим храбро, али и опрезно треба кренути. Већи екрани паметних мобилних телефона и једноставно коришћење све више старијих уводи у шарени калеидоскоп информација, забаве, контаката, слика. Данас им компјутери, таблети и мобилни телефони олакшавају да остану повезани са светом око себе.
Разлике у коришћењу технологија у односу на млађе ипак постоје, с обзиром на то да их млађи користе у борби против досаде, а старији за основну комуникацију – разговоре. Све више младих напушта коришћење друштвене мреже Facebook и пребацују се на Instagram и Snapchat. Али се зато све више старијих укључује у ову мрежу преко које остају у контакту с пријатељима из младости који не живе у близини. Такође се размењују рецепти, ужива се у лепим тренуцима овековеченим на сликама. Оснивају се и посебне групе које обједињују интересовања према здрављу, правилној исхрани, дружењима, културним догађањима у њиховом окружењу. Сениори се све више окрећу онлајн вестима и тако добијају најактуелније информације из земље и иностранства. Лако се може доћи до неопходних информација о мајсторима, продавницама, условима за добијање разних врста помоћи итд. Одједном је све постало брже и лакше.
Не треба заборавити да нове комуникацијске технологије доносе и нову врсту забаве и за старије, играње игрица које су често интерактивне и које не служе само за забаву већ подстичу менталну активност и повезују их с другим играчима. Све то може да се сматра бонусом коришћења нових технологија и њиховом применом у свим старосним добима. Одржавање критичког размишљања и побољшање памћења само су неке од чињеница због којих треба разбити предрасуде да старији и технологија нису пријатељи.
Коришћење нових технологија треба да буде олакшавајући део живота, али не и његов смисао. И даље се треба дружити с правим пријатељима, бити у природи, додавати енергију и радост свом животу.

Пише др Ирена Џелетовић Милошевић, руководилац Канцеларије за здравље старих Градског завода за јавно здравље Београд