Почетна » Трендови у уређењу дома 2022: Ево како ће изгледати ДНЕВНА соба
Занимљивости Вести

Трендови у уређењу дома 2022: Ево како ће изгледати ДНЕВНА соба

За све љубитеље дизајна ентеријера, сваки почетак године је идеално време за опкладу која гласи: који ће то трендови бити најпопуларнији у следећој сезони?

Дневна соба у том прогнозирању није никакав изузетак, посебно зато што се ради о простору који је увек у центру пажње када је опремање дома у питању. Иако је увек важно дизајнирати простор на начин који вама и вашој породици највише одговара, трендови су сјајан план који треба пратити или једноставно узбудљив начин да улепшате просторију која се у последње време можда осећала помало досадно.

Што се тиче дневних соба у 2022. години, постоји много ажурираних боја и дезена који се представљају као трендy нијансе, као и оживљавање трендова који су били мање актуелни протеклих неколико година. Неки од ових трендова се слободно могу назвати и начином размишљања или животном филозофијом већине људи широм света (примера ради – минимализам), а ту су и неке нове и другачије идеје за украшавање и организовање животних простора.

Оно што је свакако заједничко свим овим трендовима јесте тема удобности, еколошке свести и давања приоритета улагању свесног напора да један од наших најважнијих простора буде у потпуности прикладан за наше променљиве стилове живота.

Ствари постају мало ћудљивије

Олујне, мистериозне нијансе биле су свуда пре неколико година и чини се да се склоност ка одабиру тамније сиве, поноћно плаве и црне боје за животне просторе није у потпуности распршила. Ове године управо такве “ћудљивије” нијансе ћемо имати прилику да видимо на зидовима дневних соби широм света, било да се ради о класичном фарбању или избору тапета. Док ови тамни зидови враћају изгубљену драму, они и даље имају пудерасто сиве тонове који се добро уклапају са прошлогодишњим трендом трске и природног дрвета. Ако потпуно мрачна соба звучи превише смело за вас, онда је слободно искористите за стварање једног акцентног зида у дневној соби – то ће бити сасвим довољно!

Повратак природи

Велики моменат за све “уради сам” ентузијасте који ће имати своју прилику да поврате везу са природним светом и то коришћењем биофилног дизајна“. То подразумева нагласак на стварању умирујућег окружења са природним осветљењем и вентилацијом, уградњом биљака и стварањем визуелне везе са природом. Фокус се полако премешта на уношење делова природе у наше унутрашње просторе, па ћемо тако ове године видети велико дрвеће у дневним собама и кухињама, а још један снажан тренд који иде уз овај су велике саксије у природним бојама направљене од природних материјала као што су јута, керамика, па чак и бетон.

Максималичстичке боје

Без обзира да ли су вам светле боје привлачне или не, оне су неоспорно један од најлакших начина да унесете мало акције и динамике у простор. Чак и они који нагињу минималним бојама и текстурама ће ценити додавање бар једне или две светлије и живахније нијансе у дневну собу – а то не значи нужно да морате све своје зидове префарбати у трендy боје. После више од неколико неутралних година, бар у погледу тканина, људи почињу да прихватају забавне боје и јединствене принтове у свом свакодневном намештају. Коришћење шарених штампаних тканина, прилагођених тапацираних софа, столица и завеса је забавно, занимљиво и још један начин да се унесе оригиналност у простор. Зелене, плаве, љубичасте и жуте боје су идеалан начин да се и сви остали додаци у соби подигну и уоквире.