Почетна » Три најчешће врсте артритиса и симптоми на које треба обратити пажњу
Физиотерапеут Вести

Три најчешће врсте артритиса и симптоми на које треба обратити пажњу

Да ли сте знали да постоји више од 100 врста артритиса?

Међутим, три најчешћа су остеоартритис, реуматоидни артритис и псоријазни артритис

Реуматоидни артритис

Је аутоимуна болест, што значи да имуни систем напада хрскавично ткиво, посебно зглобове (понекад кости и унутрашње органе). То доводи до упале која, ако се не лечи, може изазвати озбиљна оштећења зглобова. Једна од пет особа са реуматоидним артритисом може имати квржице на кожи које се називају реуматоидни чворови. Најчешће се јављају на местима која су под притиском као што су зглобови, колена или пете.

Није познато тачно шта узрокује реуматоидни артритис. Неки стручњаци сматрају да се имуни систем после бактеријске или вирусне инфекције „збуни“ и почне да напада зглобове, а битка се може проширити и на друге делове тела.

Симптоми

Могу почети да се јављају постепено, али и изненада, и често су тежи него код остеоартритиса. Могу се јавити бол и укоченост, оток у шакама, зглобовима, коленима, раменима, глежњевима, стопалима, вилици и врату. Понекад се бол јавља само у једном делу тела, али чешће реуматоидни артритис захвата неколико зглобова. Има тенденцију да буде симетричан, тако да, на пример, ако су зглобови на левој руци упаљени, зглобови на десној руци ће такође бити упаљени. После неког времена може бити захваћено неколико зглобова и јавља се осећај топлине на додир. Оток може бити јак и ометати дневне активности. Осећај укочености који обично почиње ујутру може трајати сатима или чак већи део дана. Особа која пати од реуматоидног артритиса такође може да доживи умор, недостатак апетита и губитак тежине.

Остеоартритис

Овај облик артритиса погађа више људи него било који други. Обично долази са годинама, углавном погађа средовечне и старије људе, чешће жене него мушкарце. Иако је старост фактор ризика, остеоартритис се може јавити и раније код гојазних особа, у том случају посебно погађа колена, и код особа са спортским повредама. Карактерише га уништавање зглобне хрскавице, а најчешће захвата зглобове који носе тежину као што су колена, кукови и кичма. Постепено се развија током неколико месеци или година и изазива бол у захваћеном зглобу.

Хрскавица се постепено распада. То је клизав материјал који покрива крајеве костију и нека је врста амортизера. Уништавање хрскавице узрокује трљање костију једна о другу, узрокујући бол и губитак покрета. На пример, оптерећење на коленима због вишка телесне тежине може оштетити хрскавице, па се оне троше брже него иначе и покрети постају болни. На површини костију се може чути шкрипање, а на крајевима костију се могу појавити избочине, посебно на прстима руку и ногу.

Симптоми

Зависе од тога који су зглобови захваћени. Могу се манифестовати као: дубок, јак бол, осећај тешкоће и бола при облачењу, чешљању, седењу, зглоб је топао на додир, осећај укочености ујутру, бол, оток и укоченост зглобова након покрета. , укоченост након одмора, отежано кретање и губитак флексибилности зглоба.

Псоријазни артритис

Људи са овим стањем имају артритис (запаљење зглобова) који је повезан са псоријазом (упалом коже). Псоријаза обично погађа врхове лактова и колена, кожу главе, пупак и кожу око гениталног подручја или ануса. Само око 10 процената људи са псоријазом ц́е развити псоријазни артритис. Појава артритиса може претходити псоријази, док с друге стране, сваки артритис који се јавља код псоријазе није увек псоријазни артритис.

Ова врста артритиса најчешће се јавља између 30. и 50. године, али се може јавити већ у детињству и подједнако погађа мушкарце и жене. Прво се јавља као кожна болест (псоријаза).

Симптоми

Симптоми псоријазног артритиса су слични симптомима реуматског артритиса. Болни, отечени, осетљиви, црвени и груби зглобови, отицање прста на руци или на нози. Бол у доњем делу леђа услед упале кичме. Тендинитис (упала тетива), која изазива тешкоће у ходању. Ови симптоми се могу погоршати, иако постоје периоди мировања.

Ознаке