Почетна » Три највећа МИТА о ХИГИЈЕНИ у која и даље верујемо, а далеко су од ИСТИНЕ
Здравље Вести

Три највећа МИТА о ХИГИЈЕНИ у која и даље верујемо, а далеко су од ИСТИНЕ

Фото: Пиксабеј

Да ли је прање руку врелом водом безбедно или не, да ли храна која је пала на под може да се поједе уколико је испоштовано правило од „три секунде“, и да ли је добро чистити уши наука је објаснила још давно.

Међутим, ова три мита о хигијени многи и даље примењују, иако стручњаци сматрају да нису у потпуности истинити.

Прање руку врелом водом

ВИстина је да врела вода заиста убија штетне бактерије, али не постоје научни докази који показују да прање руку врелом водом заиста чисти кожу руку.

Топла вода једнако је ефикасна, а мање опасна када су у питању промене на кожи – нема шансе да се опечете, или да вам се кожа исуши и попуца.

Битнији фактор када ј прање руку у питању јесте правилно коришћење сапуна и темељно испирање руку. Такође, након прања руке је потребно добро осушити, јер је познато да се бактерије размножавају на влажним површинама.

Правило од „три секунде“

Сигурно сте чули да ако вам нешто испадне на под, можете га подићи у року од три секунде, а да не угрозите здравље. Међутим, ово је далеко од истине јер бактерије не чекају три секунде да „крену у акцију“.

Наука је доказала да је понекад довољно  и мање од једне секунде да штетне бактерије пређу на намирницу која вам је пала на под. Наравно, што дуже чекамо, више бактерија ће се закачити за храну, или неки други предмет.

Штапићи за уши

Иако скоро сви данас користе штапиће за уши, треба знати да они имају више штете него користи. Наиме, ушни канал је „направљен“ тако да се сам чисти, што ће вам потврдити сваки лекар.

Уши стално стварају восак и перутају се, али восак има антибактеријско својство и уништава бактерије пре него што узрокују упалу. Исто тако, восак подмазује ушни канал, због чега када чистимо уши штапићима, заправо можемо да направимо невидљиве повреде које могу да доведу до упала, бола и крварења.

Саветује се да уши не чистите овим штапићима, већ да их користите у друге сврхе – за нос, или пак за скидање вишка шминке.