Почетна » ТРИ ставри одређују да ли ће наша старост бити срећна!
Психолог Вести

ТРИ ставри одређују да ли ће наша старост бити срећна!

Моћна порука коју треба да знају сви старији од 50!

Које 3 ствари треба да знате након 50. године живота – цитати руске књижевнице који говоре да нова фаза живота може бити сјајна!

Старост је друга срећа или друга туга!

Старост није казна за срећу, ми сами себи изричемо казне. Старост је или друга срећа или друга туга. И једно и друго зависе од нас. Нажалост, то схватамо прекасно.“ – рекла је Викторија Токарева, руска књижевница.

Зреле године доносе одређени ниво неизвесности, али ако се заробимо у тим мислима, страховима, убедимо себе да се сада ништа не може променити, ми заправо блокирамо своју срећу. сами креирамо властиту ставрност, а живот после 50 може бити магична нова фаза у којем затварате врата нечему што вам не служи, и отварате нова за неке нове авантуре, жеље, промене, па можда чак и за старе снове које раније нисте могли, или нисте имали времена и простора да их остварите.

Руска књижевница ВикторијаТокарева често је говорила о процесу старења као благослов, а њене мудре поруке могу нам открити како да живимо срећно и након 50 и са пуно радости сачекамо старост.

Наша срећа у зрелим годинама зависи од 3 ствари:

1. Престаните да се плаште самоће!

„Људи воле комуникацију и пажњу, јер то може да разреши њихове проблеме и досаду. Привремено, наравно. Рекли смо некоме о нашим проблемима и чинило се да је постало лакше. Проблеми нису отишли никуда, али расположење је боље – „проговорили смо“ – скинули маску.“

У зрелим годинама многа пријатељства семогу завршити, може доћи до промене окружења, деца напуштају породични дом, многи се одлуче да се разведу од партнера… У оваквим ситуацијама код многих се јавлчја страх од самоће. Човек је друштвено биће које живи и делује кроз интеракцију са другима, то је једна од наших основих потреба. Али то не значи да нас у животу после 50-е чека мање дружења, познанстава, лепих ноћи пуних смеха са драгим људима… Уколико не желите да будете сами, не морате да будете сами. Постоји толико позитивних и добрих људи који чекају на ваше срце, као и ви на њихово. Једна од највећих грешака је остајати у токсичним и лошим односима само због бега од самоће. На тај начин спречавате да неки нопви људи који би вас искреније волели и више поштовали уђу у ваш живот. Такође, учите да живите и срећно у садашњемтренутку и када сте сами, са радосним мислима у свом уму. И не заборавите да ново доба може бити као друго детињство, пуно срећних открића.

2. Старење није повезано са досадом

„Шта дете жели? Будите срећни и немојте се досађивати. Шта одрасла особа жели? Исто. Шта старац хоће? Исто и мало одмора. Када човек није заузет послом који му се допада, он се полако прождире изнутра од досаде и неиспуњености“, рекла је једном Викторија.

У зрелим годинама је важно да се посветите активностима мокоје вас радују, да радите оно што волите, уживате у сваком тренутку. Процес старења не подразумева досаду, седење на каучу и боравак код куће – живот вам и у овом добу нуди безброј нових доживљаја. Можете уписати курс страног језика, ићи на курс вајања, постати члан хора, возити бициклу, одржавати башту, ићи на пецање, вежбати јогу, писати поезију… Све што вас радује чека на вас и на вашу креативност.

3. Како се зовеш, тако и живиш свој живот

„Људски мозак је веома моћна ствар. Сви се тихо тргну кад их први пут назову старцем. Од детињства људи знају како се понашају деца, како се понашају одрасли и старији. Како се лоше и добро, паметно и глупо понашају. У свакој глави постоји образац понашања који смо несвесно научили. Шта се дешава ако дете назовете глупим? Осећаће се глупо. Шта се дешава ако здраву особу назовете болесном? Мука ће му бити. Тако је и са одраслима: у неком тренутку нас зову деде, баке. Ми сами почињемо да причамо о себи на овај начин – постајемо они“, каже Викторија.

Онако како доживљавате себе, тако ће вас доживљавати и други. Стање тела уско је повезано са нашим мислчима и емоцијама. Неко лепрша као лептир у седамдесетој и верује да је испред њега диван живот. Не осећа се као старац или старица, већ себе посматра као особу која још увек жели да се радује, учи, истражује. Увек од вас зависи, зато негујте себе са више љубави, нежности и саосећања – и на менталном, и на физичком нивоу.