Почетна » ТРИ вежбе које олакшавају бол од чукљева
Физиотерапеут Вести

ТРИ вежбе које олакшавају бол од чукљева

Чукљеви могу бити јако незгодни. Поред тога што сужавају избор обуће на ону која је искључиво удобна, али не и лепа, нису пријатни ни за око, али ни за тело.

Често изазивају болове који могу да поремете свакодневни живот.

Међутим, уколико нисте у могућности да их хируршки одстраните, не морате да се помирите са болом, већ можете олакшати себи једноставним вежбама.

Поред вежби, стопалима са чукљевима и те како прија слана купка са топлом водом, или ход по песку.

Вежба са лоптицом

Ово је врло једноставна вежба, која опушта и смирује грчеве, па је могу радити и они који немају болове због чукљева.

На под испод стопала ставите тениску или неку другу лоптицу сличне величине, па померајте стопала напред-назад. Понављате вежбу три до пет минута са сваким стопалом.

Вежба са пешкиром

И у овом случају реч је о лаганој, али веома делотворној вежби. Ставите пешкир на под испред вас, па га хватајте и вуците према себи само ножним прстима. Вежбу поновите пет пута, са кратким паузама.

Ову вежбу можете радити стојећи или седећи. Такође, јачаће вам стопала, а и одржаће вам прсте флексибилним.

Вежба пребацивања тежине са пета на прсте

За разлику од претходне две, ова вежба није лака. Штавише, може бити непријатна, и помало болна, али је и те како важна јер ће мишићи ножних прстију временом постати јачи, као и зглобови.

Ова вежба изводи се у стојећем положају с благо савијеним коленима. Прво полако одвајајте пете од пода, док тежина тела не буде само на прстима.

Радите ову вежбу редовно, онолико колико вам прија, док вас не заболи. Временом ће вам бити све лакше и лакше, и моћи ћете је одрадити без муке.