Почетна » Три вежбе са лоптом које ће вас освежити
У жижи

Три вежбе са лоптом које ће вас освежити

Недостатак физичке активности неминовно води ка опуштању рамена, стомачних мишића и кривљења кичме. Временом, слаби мишићи доводе до појаве погурености. Зато, ако желите да сачувате добру фигуру и у позним годинама, почните да вежбате.

Предлажемо вежбе са лоптом. Оне јачају дубоке постуралне мишиће и тако оснажују труп. Такође, лопта помаже да се пажња фокусира на надражаје из околине. Зато се лопта користи и у рехабилитацији моторичких способности и интензитета атлетског тренинга.

Употреба лопте приликом вежбања помаже и у прекидању постојећих образаца кретњи и тако ангажује мишиће који се иначе ретко користе. У свакој вежби с лоптом мора да постоји благи отпор тела којим се развијају дуги потпорни мишићи, ослобађају уобичајени обрасци држања и елиминише стрес.

Кукови

Лезите на леђа, савијте ноге, стопала ослоните на подлогу. Ставите лопту између колена и притискајте је, а истовремено подижите кукове увис. У том положају испружите леву ногу, али тако да вам лопта не испадне. Држећи кукове подигнутим, спустите леву ногу, а затим испружите десну. Урадите два пута по 12 понављања.

Стомак

Лезите на леђа, подигните ноге и савијте у коленима. Лопту притисните стопалима, руке поставите иза главе. Исправљајте ноге, придржавајући лопту, и одижите рамена од подлоге. Вратите се у почетни положај, па поновите два пута по 12 понављања.

Труп

Лезите на леђа, испружите и спојите ноге, а руке подигните увис, држећи лопту. Подигните горњи део леђа и положите лопту на бутине. Котрљајте је полако према ножним прстима, и назад. Поновите 12 пута у два наврата.