Намирница о којој ће данас детаљно бити речи драгоцена је у исхрани, јер је богата протеинима и важним витаминима, а укус је неспоран. Са друге стране, добро је знати који сиреви одговарају нашим потребама, јер није баш свакоме препоручљиво масно и сласно парче на тањиру.
Пармезан и слични тврди сиреви добри су за особе којима смета лактоза, а познато је да се одлично слажу уз грожђе, смокве, а могу и да се нарендају преко пасте.
Вурда
Било да је једете самостално, уз мало меда или воћа, вурда је заситна и пожељна уколико сте на дијети, и садржи калцијум и витамине.
Млад сир
Свежи, млади сиреви немају м ного калорија и одлична су ужина пре или после вежбања, затим вечера, или додатак салати, док се могу служити и самостално уз свеже или суво воће, или семенке. Овде је важно напоменути и то да су одлични и за имуни систем.
Моцарела
Овај сир може се конзумирати повремено, јер је нискокалоричан, и одличан као додатак салати и јелима. Његова предност је допринос лакшем варењу.