Почетна » ТРИК наших бака: Ево како да промените ХОРТЕНЗИЈАМА боју једним потезом
Моја башта Вести

ТРИК наших бака: Ево како да промените ХОРТЕНЗИЈАМА боју једним потезом

Хортензије су најзахвалније вишегодишње биљке које цветају од јуна до октобра и захтевају само много воде.

Хортензије су вишегодишње биљк које расту у облику грма, а најпрепознатљивије су по великим, лоптастим цевтовима у бојама од тамно љубичасте до светло розе боје. Оне су омиљено цвеће које можемо пронаћи у дворишту наших бака, а ако сте се некада запитали како су једне године љубичасте, једне плаве, а оне треће розе – одговор је у једном трику.

Наиме, боја цветова хортензије условљена је са пХ вредношћу земљишта. Плави цветови хортензије појављују се на киселом тлу док су бели и ружичасти цветови карактеристични за алкално или неутрално земљиште. Кисела тла са пХ нижим од 5.5 обојиће цветове у плаво док земљишта са пХ вишим од 5.5 обојиће ружичасте, а понекад и црвене цветове. Неутрално тло ствараће комбинације плавих и ружичастих цветова. На беле цветове, пХ земљишта нема утицаја па ће бели цветови остати такви какви јесу, без промена.

Како променити боју хортензијама?

Ако желите да ваша хортензија има плаво – љубичасте цветове, земљиште око ње мора бити више кисело. Кисело земљиште ће помоћи да се алуминијум пренесе у биљке што ће условити плаву боју. Заправо, плави цвет може да се добије и ако хортензију сваких 7 до 14 дана заливате већ споменутим алуминијум сулфатом. Исто се може постићи ако се тлу додају борове иглице, талог од кафе и слично.

Уколико је ваша хортензија плава, онда значи да је земљиште око ње изузетно кисело. Органско ђубриво ће вам помоћи да додатно закиселите земљиште. Органско ђубриво можете да направите од остатака из ваше кухиње као што су талог од кафе, кора од банане.

Земљишту можете додати пепео, смрвљене љуске јајета или посебна гнојива томе намењена на бази фосфора.

Ознаке