Почетна » У ком животном добу смо најпродуктивнији? Нисмо као млади! Изненадићете се
Занимљивости Вести

У ком животном добу смо најпродуктивнији? Нисмо као млади! Изненадићете се

Када смо били основци, марљиво смо обављали све своје обавезе везане за школу, из дана у дан, а уз то, повремено, добијали и “задатке” за помоћ у кући.

Као млади смо најактивнији

Веома смо били продуктивни, што се брзо и видело, са првим оценама и успесима. Ни као тинејџери нисмо губили на продуктивности, напротив, обавеза је било све више и више, што је захтевало додатну ангажованост око њиховог завршавања. Чини нам се да смо током факултетских дана били на врхунцу продуктивности, о чему су сведочиле исписане странице индекса. Онда је дошло запослење. Тек тада смо се осећали ефикасно, са жаром обављајући најразличитије послове. Пензија је донела други темпо живота, међутим, ни тада нисмо стајали у месту, већ смо вредно радили по кући, повремено и на себи, и бринули о породици, нарочито млађим нараштајима. Но, када би начас застали и ухватили ваздух, у једном од ових животних поглавља, можда бисмо се запитали у ком добу смо најпродуктивнији.

Одговорите на три питања

Одговор нам даје Иванка Новаковић, психолог, бизнис “коуч” и консултант:

– Мислим да у данашњем времену за ову тему не постоји правило. Некада можемо бити изразито продуктивни, али да квалитет те продуктивности буде упитан. Сматрам да је право питање како наћи тачку у којој смо истовремно изузетно продуктивни, а са највишим квалитетом. То често може да буде и у познијим годинама, на шта утичу:

  • степен заинтересованости за оно што радимо и мотив због кога то чинимо;
  • искуство, знање и вештине, дакле постигнута зрелост у датој области;
  • време које имамо на располагању да се нечему посветимо.

Понекад смо, супротно логици, у млађем добу мање продуктивни иако би се због већег капацитета кондиције могло закључити да би тада требало да будемо највише. То је зато што у млађем добу имамо много других обавеза које нам одузимају време и енергију – формирање породице, бављење децом, више се дружимо са пријатељима… Зрело доба живота, у коме су сва три горе наведена фактора присутна, може да буде баш оно најпродуктивније доба.