Почетна » У овим ситуацијама никако не бисте смели да пијете кафу
Здравље Савети стручњака Вести

У овим ситуацијама никако не бисте смели да пијете кафу

Фото: Пиксабеј

Многа истраживања повезивала су кафу са смањеним ризиком од деменције, убрзаним метаболизмом и смањеним ризиком од оболевања од рака. Међутим, постоје и мало мање добри ефекти кафе, односно ситуације у којима треба избегавати или бар смањити њену конзумацију.

Ако је кафа преврућа

Уместо да попијете мало кафе чим је готово, сачекајте да се прво мало охлади. Према новом извештају Светске здравствене организације, конзумирање пића топлијих од 65 ° Ц може повећати ризик од рака једњака. Додавањем млека или креме за кафу можете да смањите температуру за неколико степени, али најбоље решење је ипак стрпљење.

Ако сте склони анксиозности

Ако се осећате као да сте на ивици, испијање још једне шољице кафе могло би вам створити додатни проблем. Кофеин делује стимулативно на нервни систем јер стимулише лучење кортизола, што може погоршати анксиозност и проблеме са спавањем. Да бисте смањили утицај кофеина, покушајте да смањите количину кофеина који конзумирате и последњу шољицу кафе попијте најкасније 6 сати пре спавања.

Након непроспаване ноћи

Кафа се може чинити природним решењем за непроспавану ноћ, али може вам помоћи само у одређеној мери. Ново истраживање показује да кофеин престаје да буде ефикасан начин буђења ако сте више од 3 узастопне ноћи спавали мање од 5 сати. Ако не можете да заспите најмање 7 сати сваке ноћи, можда је најбоље да кафу уопште прескочите, а када вам ниво енергије опадне, покушајте да кратко одспавате.

Чим се пробудите

Испијање кафе у 7 сати ујутро неће много утицати на ниво ваше енергије. Разлог је чињеница да су ваши хормони стреса на највишем нивоу управо када се пробудите, због чега ћете добити природни налет енергије. Стручњаци се слажу да је најбоље време за конзумацију кафе између 10 и 12 сати, када ниво кортизола почиње да опада. На тај начин ћете искористити природни налет енергије који се јавља ујутру и „сачувати“ кофеин за касније.