Почетна » Политичари су се више бавили оптужбама него питањима која се тичу пензионера
Вести

Политичари су се више бавили оптужбама него питањима која се тичу пензионера

Од једанаест кандидата Србија је изгласала Александра Вучића за новог председника Републике. Предизборна кампања била је добра прилика да се види и чује како су се политичари обратили пензионерима, шта су им обећали ако дођу на власт, како ће решавати њихове проблеме, шта имају да им понуде…

Ко је помно пратио предизборне активности, могао је да примети да су се сви кандидати више бавили међусобним оптужбама, затим питањима као што су евроатлантске интеграције, статусом Косова, те односима с Русијом. Социјални програм, а нарочито теме које се тичу 1,7 милиона старијих грађана, биле су бачене у запећак. Зато је магазин Пензија одлучио да подсети шта је свако од њих поручио гласачима трећег доба.

 

Саша Јанковић

Треба вам вратити достојанство

Пензионерима треба вратити достојанство. Они су свој радни век одужили и ово би требало да буде период када уживају у резултатима рада. И дан-данас кад помислим на однос власти према пензионерима видим младог председника Скупштине града Београда који се пита шта хоће пензионери кад им држава даје пензије, а они се нешто буне. Таква врста несхватања тога шта је пензија и односа постоји и према свим другим социјалним групама у Србији, и говори да постоје људи у држави, на битним местима, који не знају шта је држава. Председник не може и не треба да запошљава, лечи, хапси криминалце… Противим се продаји стратешких природних ресурса попут бања које су у државном и власништву ПИО фонда, а што власт намерава да уради.

 

 

Вук Јеремић

Не могу одузимати оно што сте зарадили

Ако будем изабран за председника, потписаћу иницијативу за повлачење закона из 2014. године којим су одузета стечена права пензионерима. Закон о привременом уређењу начина исплате пензија је неуставан, политички штетан и морално неприхватљив чин. Не могу вам одузимати оно што сте зарадили. Ако дозволимо да тај преседан заживи, да можете одузети некоме нешто што је његово, сутра вам се може десити да вам неко одузме било шта друго, или све. Не треба да живимо у таквој земљи. Треба да је мењамо. Треба да учинимо све да се врати нормалност, пристојан и људски однос према свим грађанима ове земље. Kад се понашате према онима који су цео животни век провели градећи и стварајући ову земљу, кад се према њима понашате тако као што се понаша тренутна власт, онда шаљете поруку и младима и радно способнима да им не падне на памет да остаре и остану у Србији.

 

Мирослав Паровић

Гледају вас као терет

Србија је сиромашна земља с веома ниским бруто друштвеним производом. Слаба економија не може да изнесе потребну социјалну заштиту угрожених лица и држава је принуђена да се задужује. Постојећа средства се ненаменски троше, па додаци за децу и породиље често касне. Због слабог рађања становништво је све старије, па се смањује број радно способних грађана. У последњих неколико година незапосленост је значајно порасла. Приближавамо се ситуацији у којој на једног запосленог долази један пензионер. Пензијски фондови су испражњени, а пензије се обезбеђују из буџета, што много оптерећује државне финансије. Стога се ствара друштвена атмосфера у којој се на пензионере гледа као на терет и оптерећење. Права запослених се законски ограничавају, а у пракси не поштују – толерише се неплаћање доприноса.

 

Саша Радуловић

Вратићу отете пензије

Ако дођем на чело државе, вратићу отете пензије и плате просветним радницима, запосленима у војсци, полицији, здравству… Пензионерима се противуставно годишње отима 180 милиона евра, а на партијску машинерију власти троши се милијарду евра годишње. Обећавам да ћу уколико победим на председничким изборима спровести у дело програм Доста је било за пензионере, који предвиђа да сваки грађанин кад напуни 65 година има гарантовану основну пензију, без обзира на године радног стажа. Зато је наш покрет покренуо акцију „Не дамо пензије паразитима” у оквиру које смо поднели иницијативу Уставном суду да се неуставни закон прогласи ништавним. На нашем сајту објавили смо упутство пензионерима како могу да остваре своја права и понудили смо им бесплатну правну помоћ.

 

 

Љубиша Прелетачевић Бели

Повећаћу примања старијим људима

Лука Максимовић алијас Љубиша Прелетачевић Бели своју предизборну кампању базирао је на видео-порукама, па је тако имао и снимак с двојицом старијих грађана. Седећи с њима на клупи, обећао је да ће им повећати пензије. Држећи у рукама бели нарцис, између осталог је поручио: „Лажу, лажу, лажу, не што лажу младе, него што лажу и старе. Суштина је у томе што ћу ја, за разлику од Вучића, да повећам пензије, колико то буде могло, овим старим људима, јер су сатрвени. Он им је обећао да ће им повећати пензије, али им је смањио много.” У опису снимка, Бели је навео: „Не волим да употребљавам тешке речи, ал’ сам морао. Докле више да сакате наше најстарије и најперспективније гласаче? Чика има решење! Ал’ мора да пукне петарда на изборима, па да причамо… Само јако!”

 

 

 

 

Александар Вучић

Из године у годину живећете све боље

Из године у годину живећете све боље, а неки ће имати много веће пензије него што су икад имали. Имаћете ове године и једнократних примања и повећање пензија, зато што сте изнели терет реформи. Тиме не купујем ваше поверење јер га већ имам. Поштујем вас јер сте били стуб реформи, најчвршћи и најјачи. Данас се за пензије из буџета издваја 37 одсто, а на почетку мандата ове власти било је 57 одсто, што је резултат веће запослености у Србији. Похваљујем пензионере због тога што најбоље разумеју шта је то држава, боље од свих других слојева друштва. Мислим да смо много тога урадили, иако се још тешко живи. Али, такође, мислим да много тога можемо да изгубимо неодговорном одлуком на гласању за председника Србије.

 

 

 

Бошко Обрадовић

Законом вратити опљачкано

Одмах после избора 2014. године донет је антиуставни закон о привременом начину исплате пензија који траје већ три године и по коме су оне смањене за десет одсто. Пензије су додатно смањене и укидањем одредбе која је налагала да се висина пензије мора ускладити с растом цена, односно трошкова живота. Истовремено, напредњаци су променили структуру Управног одбора ПИО фонда и уместо 21 члана увели седам чланова, од којих четири поставља влада, чиме су преузели комплетну власт над ПИО фондом. Kао последицу тога имамо развлашћивање имовине ПИО фонда попут лековитих бања које је ова влада ставила на распродају. Зато смо предложили законска решења којим би држава у ратама надокнадила све што је опљачкано пензионерима у претходном периоду.

 

Војислав Шешељ

Потребан је нови систем

Издвајања појединца за пензију морају представљати његову штедњу. Један део пензије који не зависи од доприноса појединца припада сваком грађанину који наврши 65 година живота или има 40 година стажа. Тај део пензије има исти износ, а средства се обезбеђују у буџету државе. Други, далеко већи део пензије, зависи од висине и дужине трајања добровољног улагања и увећан је дугогодишњим окамаћивањем. Овај систем захтева да се организатори пензијског осигурања поставе као моћан инвестициони фонд који је стимулисан да средства ангажује на тржишту капитала ради окамаћења, фонд који би улагао у акције ради дивиденде, па чак и оснивао профитабилна предузећа из области производње и услуга.

 

Александар Поповић

Време је за правду

Време је да богати плаћају веће порезе, а најсиромашнији да га не плаћају уопште. Време је да порези на производњу у неразвијеним крајевима буди нижи у односу на оне у развијеним. Време је за праведну Србију. Упоредимо ли економске показатеље од 2012. до 2017. године с подацима из периода од 2004. до 2008. године, видимо да је у време ДСС бруто друштвени производ био већи, незапосленост је била мања, а просечне плате и пензије биле су веће. Сваки грађанин Србије, ма где он живео, има право на живот достојан човека. Потребно је да спречимо београдизацију јер је праведна Србија изнад свега, а човек пре свега. Економска политика да се води без ММФ и да се престане с политиком јурења и слепог слушања ЕУ која не даје никакве резултате.

 

Милан Стаматовић

Отимају вам приватну својину

Актуелна власт се пензионера сети тек кад треба да се гласа, све под претњом да пензија неће бити ако на изборима не победи Александар Вучић. Смањивање пензија људима који су цели животни век провели градећи и развијајући нашу земљу може се третирати једино као отимање приватне својине, њихове животне стечевине, јер нико нема право да ускраћује поштено зарађени новац пензионерима. Уштеде у буџету неће се остварити одузимањем средстава најугроженијој категорији становништва већ домаћинским управљањем државом и подстицањем домаће производње и извоза. Ако будете чекали да вам, драги пензионери, Вучић врати пензије као књигу, после 35 година, ова земља нема будућности. Премијер вам се само руга.

 

Ненад Чанак

Где је нестао новац из фондова

Мора се утврдити како је нестао новац из пензијских фондова пре и после 2000. године, и како се уопште дошло до тога да се пензије исплаћују из буџета. То се нигде у Европи не ради. Преко 1,7 милиона садашњих пензионера, током свог радног века издвајало је новац од свог рада, да би себи обезбедили старосну пензију. Они су своју пензију стекли. Међутим, већ две године, штеди се управо на њима. Пензијски фонд се може попунити продајом објеката у бањама који су некада грађени из средстава ПИО, затим приликом евентуалне продаје Телекома, огромне војне и имовине и простора Железница која ничему не користи, али и издавања државног пољопривредног земљишта.