Почетна » Укидају се пенали за превремену пензију
Друштво и ми Вести

Укидају се пенали за превремену пензију

Запослени више неће плаћати доживотне казнене поене уколико превремено оду у пензију. Та иницијатива, кроз измене Закона, пред посланицима би требало да се нађе у наредних неколико месеци.

– Ако одете раније у пензију, као и у већини земаља, плаћате одређено умањење, тзв. пенале, раније је било доживотно. А сада кажемо, пошто имамо довољно новца, ми ћемо захвалити пензионерима, кад напуните 65 година, држава сматра да више нисте ништа дужни. Држава сматра да од 65. године имате пуни износ своје пензије и да су пенали за вас прошлост – казао је министар Александар Вулин.

Казнени поени нису симболични, износе и до 20 одсто пензије. Циљ није да се људи подстакну да превремено иду у пензију, напомињу синдикати.

– Циљ је да онај ко нема алтернативу, ко је изгубио посао, не може да нађе посао у тим годинама, да му се обезбеди егзистенција – навео је Љубисав Орбовић из Савеза самосталних синдиката Србије.

Иницијатива покренута пре годину дана подразумевала је и преговоре са ММФ. У Влади тврде да новца за то има. Да таква издавања не би требало да угрозе фискалну стабилност, сагласни су и економисти. Економиста Љубодраг Савић сматра да је то добар предлог и да он води рачуна у социјалном смислу о људима.

– Не треба заборавити да је већина наших пензија ниска; друга ствар: то су људи у годинама који не могу да зараде додатни приход; и треће: ми смо ушли у процес транзиције, кад младе генерације мало воде рачуна о старијим генерацијама – објаснио је Савић.

Фискални савет ће свој став изнети кад иницијатива прерасте у званичан нацрт. Из владе најављују да ће се измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању пред посланицима наћи у наредних неколико месеци. Требало би да донесу и боље услове за пољопривредне пензионере и укидање привремених решења за пензије, известио је РТС.