Почетна » Уколико ујутру искашљавате секрет, обавезно плућа проверите на скенеру
Здравље Савети стручњака Вести

Уколико ујутру искашљавате секрет, обавезно плућа проверите на скенеру

Фото: Пиксабеј

Једно од главних упозорења озбиљних обољења

  • Секрет из носа и синуса који се слива низ задњи зид ждрела у току ноћи може да изазове јутарњи кашаљ при промени положаја из лежећег у седећи. Ово стање требало би да испита и специјалиста ОРЛ и пулмолог да би се прописала адекватна терапија – каже др Радосављевић.

Обилно јутарње искашљавање може да се јави и у случају постојања бронхиектазија.

  • Реч је о проширењу бронхија у којима се обимно накупља секрет који може да садржи трагове крви, гној и слуз – каже др Радосављевић.

Бронхиектазије могу да се јаве у оба плућна крила или у само једном. Оне могу да буду и урођене и тада се јављају у оба плућма крила, или стечена, које настају у току зарастања већих жаришта инфекције у плућима, због тога што ожиљци деформишу бронх да се избочи. Ове промене на плућима могу да се виде на скенеру. Ако су једностране могуће је груднохируршко лечење, са одстрањивањем дела плућа. Уколико то није случај, онда лечење обухвата превенцију инфекције и спречавање крварења.

Када је о јутарњем искашљавању реч, др Радосављевић каже да је оно убедљиво најчешће међу пушачима, али наглашава да немају сви конзументи цигарета овај симптом.