Почетна » Укрштенице не спречавају деменцију, али ОВА ствар да!
Здравље Вести

Укрштенице не спречавају деменцију, али ОВА ствар да!

Фото: Пекселс

Решавање укрштених речи и судокуа не спречава пад когнитивних способности, као што су памћење, расуђивање и размишљање, показује нова студија.

Идеја о томе да овакав вид задатака помаже очувању „здраве памети“ у каснијим годинама живота, раније је била широко прихваћена. Али, нова шкотска студија показује да ефекат на когнитивне и менталне способности заправо не постоји.

Уместо тога, редовне интелектуалне активности током живота могу да појачају функционисање мозга у старијем добу, наводе истраживачи.

Студију, која је објављена у часопису British Medicak Journal, предводио је Роџер Стаф из болнице Абердин Ројал Инфирмари и Универзитета у Абердину.

Утврђено је да ангажман у решавању проблема није заштитио појединце од опадања менталног и когнитивног здравља. Међутим, редовно ангажовање у интелектуално стимулативним активностима (дружење, разговори, излазак у биоскоп, позориште) повезано је са већим нивоом менталних способности у старости.

Прошлогодишњи извештај Глобалног савета за ментално здравље препоручио је и да људи треба да обављају стимулативне активности као што је учење свирања музичког инструмента, дизајнирање одеће или баштованство, радије него решавање укрштених речи и судокуа, како би помогли функцијама мозга у каснијим годинама.

У закључку истраживања наводи се да ниједна студија није показала да било који ментални тренинг спречава деменцију.