Почетна » Улепшајте животни простор декоративном и незахтевном биљком
Моја башта

Улепшајте животни простор декоративном и незахтевном биљком

Дрво живота или јука потиче из централне и северне Америке.

Име дрво живота – по ком је ова биљка познатија код нас, потиче од Индијанаца, код којих се још пре 2 000 година користила као лек и као храна.

Због врло лепог облика и велике издржљивости, дрво живота се често у домовима користи као украс за собе, степениште и терасе. Ова, код нас кућна биљка, има дебеле стабљике на чијим су врховима розете са веома шиљастим листовима.

Постоји око 50 различитих врста јука. Најпознатије врсте су: Yуцца алифолиа која има густе сиво-зелене, шпицасте листове Yуцца елепхантипес, која може достићи висину и до 12 метара! Врсте које успевају у башти немају стабло него само тврдо лишће које је дугачко и при крају врло оштро зашиљено па будите опрезни јер може бити опасно на додир.

Лети дрво живота треба заливати 2 до 3 пута недељно и прихрањивати, док је зими довољно заливање једном седмично без прихрањивања.

У природном станишту, из розете може да нарасте више од пола метра дуга цветна стабљика са много звонастих цветова, али на жалост – јако ретко. Дрво живота расте прилично споро, али може да постигне висину од једног па до 3 метра.

Нега и одржавање Јуке

Ово собно цвеће тражи доста светла па му обезбедите сунчано место у стану. Од пролећа до јесени јука као собна биљка треба да се редовно залива уз прихрањивање сваке седмице.

Лети је можете изнети на балкон, ако је довољно осунчан. Током зиме, јуки ће пријати мало хладнија просторија (5 до 10 степени), мада ће поднети и вишу собну температуру. Ако је држите на ниској температури може да увене.

Заливање:

Лети дрво живота треба заливати 2 до 3 пута недељно и прихрањивати, док је зими довољно заливање једном седмично без прихрањивања.

Болести:

Ако јука зими стоји на тамном или претоплом месту, листови могу почети нагло да опадају. Тада биљку преместите на светлије место и престаните са заливањем како би се земља потпуно осушила (6-8 седмица). Након тога, јуку пресадите у нову земљу и помало заливајте.

Иако заливање треба да буде редовно а земља увек влажна пазите да не претерате са количином воде, јер то може довести до болести корена који ће почети да трули.

Гајење јуке

Гајење јуке није презахтеван посао. Ова биљка је једноставна је за одржавање, прија јој светлост, и декорисаће Ваш дом током целе године. Пошто јој пријају веома светла места, слободно је потпуно изложите сунцу.

Садња јуке се обавља у већу саксију, а пресадјује се тек када њено корење испуни стару. Пре тога ће бити довољно да обнављате површинску земљу. Пресађивање јука обично треба урадити на сваке 2 године и то када је биљка још млада, а ако брзо расте, пресадјивање можете обављати и сваке године. Увек на дно саксије ставите шљунак или цреп због дренаже.

Размножавање

Дрво живота се успешно размножава семеном, резницама стабљике или изданака. Ако размножавате семеном, семе посејте на пролеће, у марту, и оставите на топлом и сувом месту. Када биљка почне са ницањем, пресадите је у саксију величине од 7 до 9 цм. Младе биљке држите на позицији без промаје.

Други начин је да скалпелом или ножем са матичне биљке скинете избој са 4 листа и парчетом коре стабла. Посадите је одмах у мешавину песка и тресета и ставите на топло место при температури од око 20 степени уз повремено заливање.