Препорука лекара је свакодневно конзумирање кашике до две ланеног, сусамовог, сунцокретовог или бундевиног уља
Есенцијалне масне киселине, које сачињавају полинезасићене омега-6 и омега-3 масти, неопходне су за раст и репродукцију, регенерацију коже, имунитет, метаболизам холестерола, развој мозга и васкуларне функције. Важни су медијатори алергија и запаљења. До запаљенских процеса може да дође уколико је њихова равнотежа у организму поремећена. Такво стање, као и стање реуматоидног артритиса, астме, екцема, псоријазе, лупуса, улцерозног колитиса, може да се ублажи уношењем одређених намирница богатих есенцијалним масним киселинама. У том смислу требало би свакодневно да узимате кашику до две ланеног, сусамовог, сунцокретовог или бундевиног уља. Уље можете посути по салати или другом јелу, али га никако не смете загрејавати. Држите га у фрижидеру, најдуже шест недеља. Осим тога, три пута недељно конзумирајте плаву рибу, скушу или сардине.