Почетна » Упознавање путем Интернета је сада чешће него преко пријатеља
Занимљивости Вести

Упознавање путем Интернета је сада чешће него преко пријатеља

Пандемија вируса корона је само поспешила оно што се већ дуго „крчка“, па се чини да је сада упознавање преко интернет апликација дефинитивно однело победу у односу на традиционалне облике. Студија научника са Универзитета у Њујорку показала је да млади данас улазе у флерт пре свега преко друштвених мрежа, што није изненадило истраживаче.

  • Само смо потврдили тезу да је интернет тренутно најчешће „место“ за упознавање особе са којом би могла да се започне озбиљна или мање озбиљна љубавна прича – наводи Рејчел Марузе, једна од вођа истраживања. – Уосталом, млади све мање и имају прилика за опуштене и спонтане изласке, јер је пандемија променила целокупан стил живота.

Тиме је потиснут и резултат до којег су пре глобалне пошасти дошли научници са Унивезитета Рочестер, када су открили да је упознавање партнера преко интернета други најчешћи начин започињања везе, док је први – посредством пријатеља.

То би ускоро могло да се промени, па да дефинитивно тријумфује интернет – изјавио је тада Хари Рејс, психолог и вођа истраживања. – Грађење веза је постало изузетно тешко, јер су људи претрпани свакодневним обавезама, па им на крају остане само снаге и времена за онлајн упознавање.

Међутим, истраживање које су спровели научници са Нортвестерн универзитета открило је да везе у које се улази преко интернета не могу да се окарактеришу као претерано чврсте. Стручњаци су дошли до сазнања да корисници често узимају здраво за готово потенцијалне партнере. С друге стране, испоставило се да је један од основних услова зашто се људи тако брзо зближе преко интернета – природа комуникације. Многима је лакше да се опусте када се не ради о разговору „очи у очи“, а могу и да се представе паметнијим и лепшим него што су стварно. Осим тога, и степен нервозе је у овом случају далеко блажи.