Почетна » Упутство за баке и деке
Занимљивости Друштво и ми Вести

Упутство за баке и деке

Неколико кратких савета како би родитељи и њихови родитељи требало да се понашају док чувају унуке.

Чињеница је да баке и деке имају велику улогу у развоју малишана, али ипак су родитељи ти који треба да васпитавају децу и зато њихове одлуке треба поштовати. С друге стране, различити приступи у васпитању не треба да представљају проблем када се ради о мање важним стварима. Некада треба попустити и допустити бакама да размазе децу, али водећу улогу у васпитању детета треба препустити родитељима, јер су искључиво они ти који би требало да се баве децом и упућивањем у „тајне живота“.
Зато ево кратког упутсва за родитеље, баке и деке:

ПОШТОВАЊЕ
Објасните бакама и декама да унуци морају да их поштују. То значи да не смеју безобразно да им одговоарају, или их не слушају уз изговор „ниси ми ти мама“. Ако немате већ опробан начин, на то им реците: „Нисам, али мама сада није ту и мораш да слушаш мене“.

ПРИДРЖАВАЊЕ
Поразговарајте с бакама и декама који чувају вашу децу, и оставите им упутства. Ако је поподневно спавање у 12 сати, не постоји разлог да се код баке и деке у кревет иде сат касније. Ако је за ручак грашак, објасните родитељима да код вас поједу цео ручак, без потребе да им се уз то додаје помфрит…

СТРПЉЕЊЕ
Баке и деке једноставно воле да их унуци обожавају. Направиће неке грешке, али имајте стрпљења. Објасните им смирено да уколико не слушају ваша упутства неће нашкодити вама, него детету.