Почетна » Урлајте, здраво је
Занимљивости Здравље Савети стручњака

Урлајте, здраво је

Запад за кинеском традиционалном медицином касни бар два миленијума, посебно кад је реч о утицају стреса на настанак и развој најтежих обољења. У лечењу стреса Кинези не посежу за психотерапијом нити антидепресивима, већ настоје да у телу повећају виталну енергију и уклоне енергетске блокаде.

Наша осећања и начини како их контролишемо имају далеко већи утицај на здравље од хране и бављења спортом. По кинеском схватању хроничне негативне емоције нису ништа друго него лак пут до тешких болести, између осталих, рецимо, рака дојке. Кажу да, ако неко стално брине, нервира се и непрестано размишља о нагомиланим проблемима, енергија у организму се преусмерава на другу животну фреквенцију која отвара пут раку и другим тешким обољењима.

Кинеска традиционална медицина познаје три главна меридијана (енергетска пута) који утичу на здравље дојки. То су желудац, бубрези и јетра. Мреже тих органа путују поред дојки или преко њих и, ако се у њима и пределу грудног коша обезбеди проточност чи енергије, увелико ће се спречити настанак рака дојки.

Чешће се одмарајте

Претеран стрес и нервоза главни су узроци сметњи у раду јетре. Кинези кажу да је та неравнотежа примарни узрок за настанак рака дојке. Тешко је из живота савременог човека потпуно избацити стрес и нервозу, али постоје начини како да се на здрав начин савладају. Користећи се традиционалним методама савремени кинески лекари саветују како да се елиминише или смањи стрес.

Данас већина људи из једне стресне ситуације улази у другу, и зато је веома важно да се више пута дневно кратко одмарају. Ако не могу, треба издвојити по два минута за опуштање. Најбоље пре него што се пређе на следећу обавезу.

Да, бесните, вичите

Многи спутавају бес, боје се последица, стиде се, сматрају срџбу опасном. Кинеска традиционална медицина налаже да се у тим тренуцима не поступа насилно, али да се треба препустити осећањима и потврдити себи да сте бесни.

Ако бес предуго траје, покушајте да урлате. Ма како вам се чинило чудно, то је најлакше што можете да урадите. Вриштите колико вас грло носи, потпуно ћете одбацити стрес. Ако се оптерећујете тиме шта ће о вама мислити други, урлајте без сведока. Ако се возите сами, аутомобил је добро место за урлање.

Разбијајте јаја

Изгледа чудно, али делује. У каду ставите кофу или овећи лавор и у њега бацајте јаја. На тај начин се у Кини вековима ослобађају стреса и беса. Давно је утврђено да се том приликом ослобађа енергија која је изазвана стресом.

Ако су бес, страх и забринутост дуго присутни, могу уништити здравље. Како да се ослободимо негативних емоција? Почните тако што ћете на ствари које вас узнемиравају гледати из другог угла. Сетите се да на одређене појаве гледате искључиво на свој начин, а да постоје и други. Много позитивних углова постоји, само чекају да их се сетите.

Заборавите прошлост

Понекад нам бес или туга дословно исисају сву животну енергију. Често на догађаје из прошлости трошимо драгоцену енергију. Као да их вадимо из ормара, погледамо их и вратимо натраг за другу прилику. А најбоље би било да их бацимо и не враћамо се на њих. Кад почнемо негативно да размишљамо о прошлости, сетимо се да постоје други делови нашег живота, који заслужују више нашег времена, енергије и пажње.