Почетна » Успомене лета: Како уклонити мрље од лубенице на одећи?
Занимљивости Вести

Успомене лета: Како уклонити мрље од лубенице на одећи?

Лубеница је краљ летњег воћа које у ово доба године не може изостати ни у једном фрижидеру.

Лубеницу током лета једемо исецкану на комадиће, на кришке, пијемо је у коктелима или једемо у комбинацији са фетом. Шта год да одаберете, лубеница је чист ужитак са многим предностима за ваше здравље. Јер не говоримо само о освежавајућем воћу које вас потпуно хидрира (садржај воде достиже 92%), већ о воћу које побољшава здравље срца, изглед коже и косе (пошто садржи витамине А и Ц) , док се бори против упале и оксидативног стреса.

Све је то у реду, али често се дешава да када страствено загриземо сочан комад лубенице који смо управо исекли, нова мрља се нађе на нашој омиљеној белој мајици. Ево како да се решите мрље на најлакши начин.

1. Уклоните остатке лубенице

Прво уклоните све комаде лубенице и обришите течност папирним убрусом или чистом крпом. Покушајте да не трљате мрљу како не би продрла дубље у тканину.

2. Исперите запрљано подручје хладном водом

Оперите умрљано подручје од лубенице хладном водом што је пре могуће. Постоје два начина да се то уради. Један од начина је да очистите мрљу белом крпом умоченом у хладну воду, а затим осушите то подручје папирним убрусом. Други начин (који је уједно и најбољи) је да тканину држите под текућом хладном водом. Затим исперите са супротне стране тканине да бисте избацили сок од лубенице из влакана тканине.

3. Третирајте мрљу детерџентом за веш

Нанесите малу количину течног детерџента за веш директно на мрљу од лубенице. Користите детерџент који садржи довољно ензима да „разбије“ мрљу. Оставите детерџент да делује најмање 10 минута, а затим оперите одећу како је препоручено на етикети.

4. Поново проверите замрљано подручје

Пре него што окачите одећу да се осуши, проверите место где је била мрља да бисте били сигурни да је потпуно нестала. Ако је мрља и даље ту, немојте се обесхрабрити и пређите на план Б.

Ако је мрља од лубенице још увек ту, направите течни раствор топле воде и избељивача на бази кисеоника у мањој посуди. Умочите умрљано место у раствор и оставите да одстоји најмање 4 сата или преко ноћи. Поново проверите да ли је мрља од лубенице присутна. Ако мрља нестане, оперите према упутствима и одложите одећу да се осуши. Ако је и даље ту, поновите овај последњи корак још једном.