Почетна » УСПС: Разлика од умањених пензија и наследницима
Вести

УСПС: Разлика од умањених пензија и наследницима

Удружење синдиката пензионера Србије судски ће тражити право да се наследницима пензионера који су умрли од ступања на снагу закона којим су им пензије умањене 2015. године тај новац надокнади. У Србији је само протекле године умрло 80.817 пензионера и право на тај новац не може бити ускраћено њиховим наследницима, рекао је Михајло Радовић, председник УСПС.

Када суд донесе пресуду у корист наследника о исплати ускраћеног дела пензије, Синдикат ће од суда затражити да им се исплати и камата на тај новац.

– У Србији влада „правно-економски разврат“, а Уставни суд од 22. фебруара 2016. ћути на другу иницијативу Синдиката да се утврди уставност закона којим су пензије умањене – рекао је он. – То раде јер знају да нам, ако нас одбију, дају зелено светло за Стразбур.

Радовић је навео да је опште познато да је применом тог закона покрадено 700.000 пензионера, чије су пензије умањене од 5 до 25 одсто, као и то да је за 1,7 милиона пензионера обустављено усклађивање пензија са степеном инфлације и растом БДП-а, што се радило два пута годишње.

– ПИО фонд је добио препоруку од Владе да прода две бање, иако они не могу да својатају ту имовину – истакао је он. – Пошто је пред Уставним судом покренута иницијатива за оцену уставности и законитости одредаба Закона о ПИО, Управни одбор тог фонда је обавезан да се уздржи од доношења одлука о управљању и располагању имовином Фонда док се не оконча поступак.

Ознаке