Почетна » Увођење јединственог информационионог система интегрише приватни и државни здравствени систем
Бенефити Вести

Увођење јединственог информационионог система интегрише приватни и државни здравствени систем

Увођењем јединственог информационог система, које је планирано за почетак следеће године, омогућиће се и приватном и државном сектору идентичне информације и увид у здравствено стање пацијената.

Поменуто је веома значајно јер на овај начин неће долазити до дуплирања терапије, а самим тим ни стварања непотребних кућних залиха лекова, као ни изазивања вештачке несташице истих. Још један од бенефита односи се на финансијски део, а огледа се у томе да пацијенти неће морати да купују лек који им је прописан од стране приватног лекара под другим називом, већ ће бити у могућности да им исти лек препише изабрани лекар о државном трошку.

Лак долазак до података

Директорка РФЗО-а Сања Радојевић Шкодрић, навела је да ће увођење овог система уз нову мРФЗО апликацију омогућити свим пацијентима да брзо и једноставно дођу до свих података и информишу се о могућностима за ослобађање од плаћања партиципације, овере техничко-медицинских помагала, документацији неопходној за боловање, али и многим другим и то без одласка на шалтер.

Додатно, гостујући у емисији Јутро на тв Прва, директорка Републичког фонда за здравствено осигурање истакла је да је у установи ГАК Народни фронт почео да се спроводи пилот пројекат за пост натални скрининг за спиналну мишићну атрофију и то за сву новорођену децу у овој болници, без обзира да ли постоји сумња на болест или не. Претходно је скрининг о трошку РФЗО-а рађен само код деце код које је постојала сумња на ову болест, док ће након истека трајања поменутог пилот пројекта, скрининг бити уведен о трошку државе и то за сва породилишта на територији целе Србије.

Поред тога, госпођа Радојевић Шкодрић је додала да од прошле године постоји обавезан скрининг за одређене ретке болести за сву новорођену децу и то за цистичну фиброзу, фенилкетонурију и хипотироидизам, те да ће од следеће године на листи бити придружен и скрининг за спиналну мишићну дистрофију.