Почетна » Cвака двадесета особа старија од 65 година има деменцију
Занимљивости Здравље Савети стручњака Психолог

Cвака двадесета особа старија од 65 година има деменцију

Нема особе која повремено није заборавна. Међутим, понеку заборављену реч, име глумца или назив филма не бисмо смели олако да схватамо, јер се иза ових наизглед безазлених потешкоћа може крити деменција.

Деменција је неуропсихијатријски проблем који се у почетку најчешће манифестује проблемима с памћењем, али временом захвата и друге мождане структуре, па можемо имати потешкоће у савладавању свакодневних задатака, остваривању комуникације с другима и осетити промене у расположењу, расуђивању и особинама личности.

Овај здравствени проблем обично се погоршава како време пролази. Особа с деменцијом све више и све чешће мора да се ослања на друге људе. Премда је најчешћа код старијих особа, деменција може да буде дијагностикована и код људи старости око 40 година.

Свака двадесета особа старија од 65 година има деменцију, а до почетка девете деценије свака пета особа има неки од симптома деменције.

Алцхајмерова болест је најчешћи узрок деменције у свету. Оштећено ткиво се накупља у можданим структурама и формира депозите које називамо „плаковима“ или „нитима“. Ови депозити узрокују оштећење и смрт ћелија које их окружују. Алцхајмерова болест такође утиче и на хемијске супстанце (пре свега на ацетилхолин) у мозгу које учествују у комуникацији између можданих структура. Јавља се постепено и развија се током година. Понекад се јавља породично, а статистика показује да је веома вероватно да ће погодити особе с Дауновим синдромом.

С обзиром да деменција највише погађа старију популацију, и то ону у популацији 65+, требало би радити на превенцији и побољшању памћења, као и подстицању нормалне мождане функције и менталне концентрације. Пре свега требало би редовно вежбати и одржавати физичку кондицију. Такође, правилна и редовна исхрана, као и узимање дијететских суплемената на бази екстракта листа Гинкга Билобе може повољно деловати  на побољшање менталне концентрације, памћења и правилног функционисања нервног система.

Гинкго се традиционално користи у терапији поремећаја циркулације и побољшања меморије, што су потврдила и научна истраживања. Гинкго је користан код смањеног протока крви кроз мождане структуре, нарочито код старијих пацијената. Доприноси проширењу крвних судова и „разређивању“ крви. Садржи и флавоноиде и терпеноиде, који су моћни антиоксиданси, односно спречавају оштећења и „поправљају“ молекулске структуре које се оштете под дејством слободних радикала. Бројни фактори из окружења, као што су ултравиолетно зрачење, радијација, пушење, загађења ваздуха повећавају број слободних радикала. Антиоксиданси из Гинкга могу да спрече настанак оштећења које изазивају слободни радикали, и тако сачувају крвне судове. Значајно смањује оксидацију масти у крвним судовима испречава факторе коагулације да доведу до формирања тромба. Потребно је узимати екстракт Гинкга две до три недеље да би се испољила његова благотворна дејства.

На основу спроведених студија гинкго се препоручује у следећим стањима:

  • Деменција (заборавност) и Алцхајмерова болест – побољшава способности памћења и учења
  • Побљшање сазнајних функција – памћење, учење
  • Оштећење ретине (вида) – узрокованих дијабетесом или макуларном дегенерацијом
  • Глаукома
  • Поремећај периферне циркулације (интермитентна клаудикација, Раyнаудов синдром)
  • Дијабетичка неуропатија

 

Неуровитал Форте

Овај додатак исхрани у свом саставу садржи специјалну комбинацију Гинкга Билобе, аминокиселина, холина, инозитола, магнезијума и витамина, намењен је одржавању нормалне физиолошке функције и правилне функције нервног система. Магнезијум и нијацин доприносе нормалној функцији нервног система, смањењу умора и исцрпљености и нормалној психолошкој функцији. Екстракт листа Гинкга Билобе препоручује се код деменције, церебралне инсуфицијенције, код болова у ногама услед проблема с артеријском циркулацијом, као и за побољшање памћења. Аминокиселине Л тирозин, Л-глутамин и Л-фенилаланин доприносе нормалном функционисању не само нервног система већ и целог организма. Неуровитал форте не садржи вештачке боје, конзервансе, шећер, соју, млеко, глутен. Препоручена дневна доза је једна таблета дневно, а могу га узимати сви који осећају умор, исцрпљеност, имају слабу концентрацију, лошу меморију, повећани ризик од шлога и инфаркта.