Почетна » Вакцинисани могу да одахну: Од јуна почињу ковид-пасоши
Вести

Вакцинисани могу да одахну: Од јуна почињу ковид-пасоши

У јуну ће почети да важе први „ковид пасоши“, а QR kод биће важан део сертификата.

Дакле, сертификат ће омогућавати брже и лакше путовање, а користиће QR код за пружање дигиталног доказа да је особа вакцинисана или има негативан резултат PCR теста или се опоравила од коронавируса и има довољан број антитела.

Сертификат ће бити могуће користити у свим земљама чланицама ЕУ, као и на Исланду, у Лихтенштајну, Норвешкој и Швајцарској. Ускоро ће се примењивати и у остатку света.

Уговорене техничке спецификације, између осталог, обухватају структуру података и механизме кодирања, укључујући QR код, који ће обезбедити да се сви сертификати, дигитални и папирни, могу верификовати широм ЕУ. Државе чланице ЕУ ће, путем посебног наменског сајта, моћи да размењују информације и да утврђују аутентичност сертификата, без потребе за пренос личних података власника потврде – пише у саопштењу из Брисела.

Савет се сложио да пасош не би требало да буду предуслов за остваривање права на слободно кретање или путне исправе, како би се спречила дискриминација људи који нису имали вакцинацију. Међутим, они који су примили пролазиће брже „зеленом траком“ пасошку контролу.