Почетна » Вечитим радницима одзвонило: У Црној Гори се иде у пензију са једним условом
Правник Вести

Вечитим радницима одзвонило: У Црној Гори се иде у пензију са једним условом

Страсти око обавезног одласка у пензију у Црној Гори се још не стишавају. Наиме, новим законом је предвиђено да запослени, када испуни један услов за одлазак у пензију, послодавац треба да га пошаље.

Овакво законско решење је пронађено због потребе запошљавања младих радника и чињенице да неку људи годинама, пошто су испунили услове, не желе да се пензионишу. Да подсетимо, Делегацији Европске уније се у августу ове године обратило 10 судија због “понижавајуће одлуке Судског савјета којом им је незаконито констатован престанак судијске функције”.

Ове судије су више деценија провеле у врху црногорског судства, а престанак судијске функције им је констатован тумачењем да жене судије не могу обављати судијску дужност до исте животне доби као мушкарци судије. Оне не желе да иду у пензију, а Судијски савет је време годишњих одмора искористио да уручичи решење и да 23 судија оде у пензију.

Као и у Србији и у Црној Гори неке структуре запослених и када испуне све услове за пензионисање инсистирају да наставе да раде.