Почетна » Вегетаријанке чешће ломе кукове
Физиотерапеут Вести

Вегетаријанке чешће ломе кукове

Жене које не једу месо имају већу вероватноћу за лом кука у каснијим година, тврди нова студија.

Научници су 26.000 жена пратили око 20 година и открили су да су вегетаријанке у групи имале за трећину већу вероватноћу доживљавања таквих прелома. Научници Универзитета у Лидсу рекли су да неким вегетаријанцима можда недостаје довољно хранљивих материја за добро здравље костију и мишића, што повећава ризик од прелома.

„Вегетаријанска исхрана може бити здрава и нездрава“

Међутим, аутори студије кажу да људи не би требало да прекину вегетаријанску исхрану. Такође су анализирали групу жена у доби од 35 до 69 година како би проценили повезаност здравља и исхране. Око 28 одсто жена које су пратили биле су вегетаријанке, а 1 одсто веганке. Током 20-годишњег раздобља, 822 (3 одсто) жене у групи имале су преломе кука.

Студија је доказала ризик од прелома

„Наша студија наглашава потенцијалну забринутост у вези с ризиком од прелома кука код вегетаријанки. Међутим, као и код сваке дијете, важно је разумети личне околности и које су хранљиве материје потребне за уравнотежен и здрав начин живота“, рекао је вођа студије Џејмс Вебстер.

„Вегетаријанска исхрана може бити здрава и нездрава“

Додао је како вегетаријанска исхрана често има нижи унос храњивих материја попут протеина и калцијума, којих обично има више у месу него у биљкама. „Низак унос ових нутријената може довести до мање минералне густоће костију и мишићне масе, што вас може учинити подложнијим ризику од прелома кука“, каже.

И месо може бити нездраво

Међутим, Вебстер је истакао да се вегетаријанска исхрана може јако разликовати од особе до особе и може бити „здрава или нездрава, баш као и исхрана која укључује животињске производе“.

Научници укључени у пројекат рекли су да жене могу одржати здравље костију ако немају мањак килограма, додају хранљиве материје попут витамина Б12 својој исхрани и ако остану активне.

„Ова је студија само део шире слике исхране и здравих костију и мишића у старијим годинама“, рекао је коаутор студије Дарен Гринвуд. Професорка Џенет Кејд, коауторка, рекла је да је истраживање важан корак у разумевању потенцијалног ризика који би исхрана темељена на биљној бази могла дугорочно да представља и шта би се могло учинити да се ти ризици ублаже.