Почетна » Велико спремање Славије
Поглед испод веђа

Велико спремање Славије

Почетком јуна Београд је добио велику распевану музичку фонтану, у делу града знаном као Славија, великом тргу, главном орјентиру и највећем саобраћајном чворишту престонице. Пре почетка изградње фонтане, земни остаци Димитрија Туцовића, који су преко 60 година почивали у централном делу трга, и по коме је трг дуго носио име, положени су у гробницу у Алеји великана на Новом гробљу. То је била његова шеста сахрана. Надамо се и последња, и да ће истакнути вођа социјалистичког покрета у Србији најзад после толико премештања наћи мир. Његова биста с трга биће постављена у новом парку, преко пута чувене Митићеве рупе, која има веома занимљиву историју. Постоји чак и легенда о њеном проклетству, која је настала због невероватних 26 неуспелих покушаја изградње објеката на том месту.

Славија је једна од најпрометнијих локација у Београду, којом се крећу тролејбуси, трамваји, аутобуси и остала возила, а саобраћајне гужве су њена свакодневица. Славија је ноћна мора пешака, од којих неки, да би стигли с краја на крај трга, уместо да користе „зебре“, иду „преко прече наоколо ближе“, ризикујући да их неко возило обори. Некада давно, само обична мочвара и ловиште, позната као Симића мајур, Славија започиње да се формира 1879. године, али се још није формирала. И поред свог значаја остала је запуштена и урбанистички недовршена целина. Но, не лези враже, средином јуна кренуло је њено коначно преуређење. Алелуја! И ред је. Толико дуго је њено преуређење најављивано и више пута одлагано. Најзад ће почети дуго очекивано, велико спремање Славије и околних улица, које зракасто воде у осам различитих праваца. Порушиће се нелегално саграђени објекти, биће замењене шине и коловоз, средиће се канализација, водовод, топловод, тротоари, коловоз, контактна мрежа, сигнализација, јавна расвета… Најављују се и измене у саобраћају на које ће, хтели то или не, морати да се навикну возачи, корисници јавног саобраћаја и пешаци.

С обновом Славије поклопили су се и планови Управе саобраћајне полиције Београда, да се врате традицији и да као некада, саобраћајне полицајце одену у беле свечане униформе. За сада ће два полицајца у овој атрактивној униформи регулисати и контролисати саобраћај на Славији. Тако ћемо се ми београдски „трећедопци“ сетити чувеног саобраћајца Јована Буља, који нас је својим грациозним покретима и маштовитим кореографијама остављао без даха док је регулисао саобраћај на Теразијама, Славији, Тргу републике и код Лондона. Јовану су се дивили у Москви, Паризу, Лондону, где је представљен краљици Елизабети. Био је чест гост и на пријемима ког Тита. А онда је нестао. После превременог пензионисања радио је у једној новобеоградској трафици, а онда као чувар паркинга испред сплавова на Сави. Умро је заборављен од свих, у Београду, 2010. године. Ништа необично за наш менталитет.