Почетна » Вера и оптимизам могу да излече најтеже болести
Здравље Савети стручњака Психолог

Вера и оптимизам могу да излече најтеже болести

Иако нисам верник већ агностик, желим да нагласим да вера у „нешто“ (Бога, Ствараоца, Универзум, највишу Интелигенцију) служи очувању телесног, душевног и друштвеног благостања и интегритета. Она служи очувању здравља, јер нам помаже да задржимо позитиван животни став који је веома значајан како би се победила болест.

Доказано је да је позитиван став један од најзначајнијих фактора у излечењу и да ведри људи живе чак седам и по година дуже и знатно квалитетније.

Све религије света промовишу љубав, здравље и здрав начин живљења. Међутим, није довољно да се само кунемо у Библију, већ би требало и да се придржавамо њене једноставности и мудрости. Сви знамо за седам смртних грехова (охолост, шкртост, блудничење, завист, неумереност у јелу и пићу, љутња, лењост), па се ипак ретко придржавамо ових основних постулата.

Ипак, морам да нагласим да, кад је реч о осећањима попут зависти и љутње, у западној култури је наметнуто мишљење да су то недозвољена осећања која би требало потискивати по сваку цену. То је, међутим, погрешно јер потискивање доводи до „гомилања“ тих осећања у несвесном, и до напетости, па она траже „вентил“ да се испразне.

Најчешће то чине кроз тело или путем снова јер „наше тело и несвесно не умеју да лажу као што то уме наше свесно Ја“. Снови су често најбољи вентил јер, кад их освестимо, постанемо свесни онога што нас тишти, спречавамо настанак болести.

Није важно да ли се декларишемо као верници, већ је важно да живимо онако како вера налаже да бисмо били здрави. Ако се и разболимо, вера нам помаже у оздрављењу, па и у умирању. Вера у оздрављење помаже више од најсавременије медицине. Постоје бројни познати примери да су се људи који су веровали у излечење, излечили чак и од најтежих облика рака.

Кад се разболе, многи се питају: „Шта сам ја то Богу скривио да морам толико да патим? Шта сам учинио да ме овако кажњава?“ Они, међутим, нису свесни да су због свог незнања дуго грешили с нездравим навикама и да већина болести и патњи нису божја казна, већ последица које вера може само да олакша.

Многи не знају за теорију која каже да су сви људи „бића вибрационе енергије“, што је и научно доказао аустријски психолог Виктор Франкл, зачетник „Позитивне психологије“, који је преживео концентрациони логор. Он је дошао до закључка да су га преживели они који су имали позитивну визију будућности и били уверени у могућност њеног остварења. Зато је изузетно значајно да одашиљемо позитивне вибрације у виду таквих афирмација и да избегавамо негације. Морамо бити истински уверени да ће нам се то што желимо остварити: љубав, здравље, обиље, срећа и успех.

Стара јеврејска пословица каже: „Разлика између могућег и немогућег је у томе што је за ово прво потребно више ВРЕМЕНА и ВЕРЕ!“

Ви сте господар свог здравља у много већој мери него што можете да слутите!

Просечан човек нема јасну представу о томе шта би требало да чини како би сачувао здравље. Било би једноставно када бисмо могли да кажемо: „Живите по принципу задовољства, хедонистички: једите, пијте, пушите, радите и мислите шта хоћете јер ништа од тога не утиче на здравље.“ Али, није тако, иако то не значи да је потребно велико одрицање да бисмо сачували здравље. Важно је само да у свој живот уведете склад, и тада настаје здравље, а здрав начин живљења је свакодневно усклађивање наших жеља, потреба и права.

Површно гледајући, помислићете да предлажем да се одрекнемо свих погодности савременог начина живота и да се, квалитетом живота, вратимо стотинак година уназад. Ја не идеализујем и не говорим о благостању и срећи из бајки, јер то није реално. Такво „здравље“ било би илузија. Али, налажење задовољства у тежњи ка бољем, здравијем животу јесте реално и може лако да нам постане сврха живљења.

Чињеница је да данас можемо да будемо здравији него јуче, а сутра здравији него данас. Побољшати здравље и спречити болест могуће је и неопходно. Свако мора да преузме личну одговорност за своје здравље

Пише проф. др Андреја Краигхер Гузина, психијатар-психоаналитички психотерапеут