Почетна » Вести о вакцинама: Фајзер за тинејџере, а „спутник“ за јужноафрички сој
Фармацеут Вести

Вести о вакцинама: Фајзер за тинејџере, а „спутник“ за јужноафрички сој

Компанија „Фајзер“ затражила је од америчке Управе за храну и лекове да прошири употребу њихове вакцине и на тинејџере, старости од 12 до 15 година по хитном поступку. Ово цепиво тренутно је одобрено у Сједињеним Државама за старије од 16 година.

Прошлог месеца из „Фајзера“ су саопштили да је у клиничком испитивању утврђено да је вакцина безбедна, ефикасна и да даје снажне одговоре на антитела код деце од 12 до 15 година. Засада је непознато колико ће Агенцији за храну и лекове бити потребно да прегледа податке испитивања, иако је директорка америчких центара за контролу болести Рошел Валенски изјавила да ће највероватније вакцина бити одобрена за млађу популацију до средине маја.

Испитана ефикасност „спутњика v“ против јужноафричког вируса

Руска вакцина „спутњик v“ мање је делотворна на јужноафричку варијанту ковида, али тај је пад мањи него код других вакцина, рекао је Александер Гинтсбург, водећи научник из Института који је развио ово цепиво. Вакцина „спутњик v“ била је тестирана у лабораторијама у Сједињеним Државама на британску и јужноафричку варијанту, као и на оригинални сој откривен први пут у кинеској покрајини Вухан, рекао је Гинтсбург. Лабораторије су користиле узорке крви људи заражених у Аргентини. У тим тестирањима нису учествовали руски научници.

Показало се, такође, да од свих вакцина које се тренутно користе у свету, „спутњик v“ најбоље неутрализује варијанту коју називамо британском, рекао је Гинтсбург.