Почетна » Вежбајте 15 минута дневно и спречите бол у леђима
Физиотерапеут Вести

Вежбајте 15 минута дневно и спречите бол у леђима

И када већину времена проводите у седећем положају јаки мишићи задњице на ефикасан начин ублажавају последице дуготрајног седења.
Возите бицикл, пливајте.
Ови мишићи осим што су кључни за добру форму битни су и за здравље кичме. Особе које су утрениране, а то значи да имају јаке мишиће задњице много мање пате од болова у доњем делу леђа. Разлог је што управо јаки мишићи задњице или глутеуса олакшавају оптерећење које трпи кичмени стуб. Јер, њиховим јачањем затежу се и мишићи карличног појаса.
За затезање седалног дела ефекат има готово свака физичка активност, нарочито трчање, пливање, вожња бицикла…
Вежбајте 15 минтуа дневно
Да би се читав процес убрзао значајне су и циљане вежбе за које је потребно 10 до 15 минута дневно.

Степенице

Пењање и спуштање низ степенице је најефикаснији начин затезања глутеусних мишића. Међутим, како њихова употреба није увек изводљива, добра замена је степер или ниска клупа – степеник која може да се користи у кућним условима. Што већи број пењања и спуштања на степер даје одличне резултате не само у обликовању задњице, већ и мишића ногу.

Подизање карлице

Лезите на леђа и савијте колена. Руке опружите поред тела. Стежући мишиће карличног појаса подижите задњицу од подлоге што више можете и трудите се да кичма све време остане на подлози. Почетницима се саветује 10 понављања у три серије, док за боље резултате њихов број би требало да се удвостручи.

Чучњеви

Чучњеви су основне вежбе за јачање мишића задњице. Битно је да их радите редовно, најмање три пута недељно у што већем броју. Почетницима се саветује да почну са 10 понављања дневно у три серије и да постепено повећавају њихов број. Чучњеви могу да се изводе у више варијанти. Овом приликом предлажемо вам “дубоки” чучањ. Ноге размакните шире од обима кукова и спуштајте се у чучањ док потколенице и бутине не буду под правим углом у односу на подлогу.