Почетна » Да ли знате шта је ЛОРДОЗА? Спречите је овим вежбама
Јога Вести

Да ли знате шта је ЛОРДОЗА? Спречите је овим вежбама

Фото: Пиксабеј

Велика увијеност доњег дела леђа ка стомаку назива се лордоза или лордотично држање

Овај деформитет кичменог стуба не само што може да узрокује бол у леђима, већ и грчење мишића, пецкање и обамрлост, као и проблеме са бешиком и варењем. Да би се лордотично лоше држање спречило или да би се исправио постојећи деформитет неопходне су корективне вежбе.

– У зависности од стадијума лордозе, мере превенције и корекције раде се и на корекцији става приликом стајања и седења, најчешће пред огледалом, вежбе за јачање и истезање одговарајућих мишића и мишићних група – каже Весна Лазовић, струковни физиотерапеут „Центра за корективну гимнастику и физикалну терапију“ из Београда. Вежбе за ову врсту деформације кичме могу да се раде и код куће.

ПОДИЗАЊЕ ГЛАВЕ И РАМЕНА

Лезите на леђа са савијеним коленима. Подигните главу и рамена уз кратко задржавање и вратите назад.

ЛАКАТ-КОЛЕНО

Лезите на леђа са савијеним коленима. Са рукама иза главе покушавајте лактом да додирнете супротно колено, наизменично.

ДЛАНОВИ И СТОПАЛА НА ПОДЛОЗИ

Ослоните се на колена и дланове, тако да су труп и глава паралелни са подлогом. Ходајте длановима уназад док не дођете у положај за чучањ са ослонцем на цела стопала. Дланови остају на тлу.

НОГА И РУКА УВИС

Лезите на леђа са савијеним коленима. Опружајте једну ногу увис и истовремено подижите супротну руку. Вежбу радите наизменично.

СТЕЗАЊЕ ТРБУШЊАКА

Лезите на леђа са савијеним коленима. Снажним затезањем трбушних мишића, руке подижите изнад главе, карлица и доњи део леђа се не смеју одвајати од подлоге.