Почетна » Вежбање може да смањи године, а ево и КАКО
Јога Вести

Вежбање може да смањи године, а ево и КАКО

Вежбање може користити вашој „вечној младости“ и ово су потврдила бројна истраживања.

Ево свега што треба да знате.

1. Магични број 200

Вежбајте 200 минута недељно – око 30 минута сваког дана или 60 минута три пута недељно – и решићете се 10 година свог биолошког узраста, тврде научници са Краљевског колеџа у Лондону. Многи научници верују да је старење последица теломера (крајева хромозома у белим крвним зрнцима) из разлога што они обично постају краћи како старимо. Према студији, теломери људи који редовно вежбају имају исту дужину као и они који су 10 година млађи, а то значи бољи кардиоваскуларни систем, јачи мишићи и кости и смањен ризик од рака и срчаних болести.

2. Вежбањем смањите боре

Кретање тела, посебно ако пружа било какав отпор на мишиће, помаже у регулисању шећера у крви, нешто што многи водећи дерматолози сматрају критичним фактором за лепоту коже. Вежбање мишића побољшава способност тела да регулише шећер, тако да ваше тело ефикасније користи глукозу за гориво. Мање шећера у крви смањује процес који се зове гликозилација, у којем се молекули шећера везују за колаген и еластинска влакна у кожи, чинећи је мање еластичном и склонијом опуштању и борању.

3. Започните вежбање аеробика

Ако се бавите аеробиком, можете успорити старење и подмладити организам за 12 година, показало је истраживање Универзитета у Торонту.

Током аеробика успоравате старење јер се тело храни кисеоником, а свака ћелија у вашем телу постаје витална. Овај тренинг изванредан је за особе које су дуго биле неактивне јер помаже да унапредите кондицију, ојачате мишиће, побољшате гипкост тела, сагорите калорије и ослободите се стреса.