Почетна » Ви питате, адвокат одговара
Сениор инфо мрежа

Ви питате, адвокат одговара

Магазин Пензија покренуо је пројекат „Интернет трећег доба“ који је намењен популацији 50+, односно активној и надолазећој популацији пензионера. У овиру овог пројекта представљамо вам одговоре адвоката Раденка Митровића на најчешће правне недоумице сениора.

 Пре три године остварио сам право на старосну пензију. Сада ми се указала прилика да радим. Занима ме да ли ће то утицати на исплату моје пензије и да ли ће доприноси који ће ми се уплаћивати када опет будем радио повећати моју пензију?

– Ви као старосни пензионер имате право да се поново запослите и да истовремено несметано примате пензију . Можете да радите на одређено време, привремено, повремено, по уговору о делу, уговору о раду или на било који други начин. Док радите, послодавац је дужан да вам уз зараду уплаћује и доприносе за пензијско инвалидско осигурање.

Што се тиче евентуалног новог обрачуна пензије на основу доприноса који би вам се уплаћивали, право на то бисте имали када остварите најмање годину дана стажа. Тај период не мора да буде остварен у континуитету, већ може и са прекидима, а након напуњених годину дана покривених доприносима можете тражити да вам се пензија поново обрачуна.

Имам 60 година и 16 година радног стажа. Лане сам оперисао тумор, стално идем на радиотерапију и хемиотерапију и потпуно сам неспособан да радим. Имам ли право на инвалидску пензију?

– Одговор на ово питање може дати једино лекарска комисија Фонда за пензијско и инвалидско осигурање, која процењује да ли је осигураник потпуно радно неспособан, што је према Закону о пензијско инвалидском осигурању један од услова за остваривање ове врсте пензије. Други услов су године живота и радног стажа у моменту утврђивања потпуног губитка радне способности. Наиме, услов је да осигураник тада има барем пет година радног стажа и мање година живота него што је потребно за остваривање права на старосну пензију. Пошто је старосна граница за мушкарце 65 година, то значи да и тај услов испуњавате те можете поднети захтев. Коначну реч, као што смо већ рекли, даће лекари Фонда после прегледа вас и ваше медицинске документације.

Имам године живота за старосну пензију али пошто сам касно почела да радим и имала велике прекиде у стажу, фале ми две године стажа. Пошто сам родила троје деце, занима ме да ли те две године које се дају на основу рођења троје деце, могу да ми надоместе те две недостајуће године и да захтев поднесем ове године?

– Те две године не могу да вам надоместе године које вам недостају. Наиме, овај стаж је такозвани посебни стаж и он није исто што и стаж покривен плаћањем осигурања. Он не може бити збрајан са осталим годинама радног стажа нити бити услов за остваривање права на пензију. Он се узима у обзир само приликом обрачуна пензије и може само да вам повећа износ пензије.

Да ли је тачно да ванбрачни супружници немају право на породичну пензију, без обзира на дужину заједничког живота и то на истој адреси?

– Тачно је, јер је ово једна од ретких ситуација у којој права брачних и ванбрачних супружника нису изједначена. Право на породичну пензију може се остварити искључиво на основу брачне заједнице а и код ње се у неким случајевима као услов поставља да је трејала најмање две године, или да су пак брачни другови имали заједничко дете. Међутим, када је реч о деци из ванбрачне заједнице њихова права су потпуно иста као и за децу рођену у браку. Тако деца која су на школовању имају право на породичну пензију својих родитеља, независно од тога да ли су они живели у брачној или ванбрачној заједници. Ово право имају најдуже до 26. године живота.


Пензија