Почетна » Висок холестерол је најлакше приметити на очима: Три промене указују на вишак лоших масти
Здравље Вести

Висок холестерол је најлакше приметити на очима: Три промене указују на вишак лоших масти

Иако га често користимо у негативном контексту, холестерол је веома важан за биохемијске процесе у организму.
Холестерол је потребан да би тело нормално функционисало, али превелике количине укључују кардиоваскуларне ризике, који су у популацији изражени у прилично великом постотку. Сматра се да би уредна вредност холестерола требала да буде мања од 5 ммол/Л.
Познавање карактеристика и последица холестерола кључно је за одржавање целокупног здравља и смањење ризика од озбиљних болести попут болести срца. Осим симптома попут убрзаног рада срца и болова у врату и потиљку, ово су три знака високог холестерола која би се могла појавити на вашим очима:

Ксантелазма

Кад је реч о најчешћим облицима показатеља холестерола, ксантелазма (лат. xантхеласма палпебрарум) се посебно истиче, пише Мирор. Реч је о жућкастим творевинама на капцима, које су заправо наслаге масти и холестерола, а резултат су накупљања холестерола испод коже.

Ове промене на очима мекане су на додир и не боле, али се могу с временом повећати и проширити на више места. Обично није озбиљно и уклања се само из естетских разлога, но јасан је знак упозорења да би требало да припазите на своју исхрану и начин живота. Избегавајте пушење, ограничите конзумирање алкохола, смањите унос засићених масти и користите, у договору с лекаром, медикаменте за снижавање холестерола.

Аркус сенилис

Аркус сенилис рожнице такође може бити знак високог холестерола, углавном код особа млађих од 45 година. Реч је о стварању плавог, белог или светлосивог прстена на рожњачи ока. Стање може да започне на врху или дну рожњаче, али ће с временом формирати пун прстен. Ово стање лако је уочљиво јер ће круг имати јасно изражену оштру ивицу, а унутрашњост ће бити замагљена. Иако стручњаци повезују ову промену на очима са повишеним холестеролом, аркус рожњаче може да буде и само последица старења.

Ипак, анализа крви показаће ако имате високи холестерол, а у том случају преписаће вам одређене лекове и исхрану, као и програм вежбања за снижавање холестерола у крви. Ово стање такође не изазива бол ни слабљење вида, но до сада није утврђено да би смањеним уносом масноћа могло доћи до повлачења аркуса сенилиса. Стога, боље спречите промене које би вам могле стварати непријатност на очима.

Оклузија ретиналне вене

Оклузија ретиналне вене настаје као последица зачепљења крвних судова који хране мрежњачу, што може довести до замагљеног вида или трајног оштећења, па чак и губитка вида. Код овог стања блокира се доток крви у мрежњачу, чиме јој се не пружа кисеоник па она не може да шаље визуелне информације у мозак. Та блокада узрокује крварење и тада настају отоци. Осим губитка вида, могу се јавити и мале црне тачке или линије у оку.