Почетна » ВМА: лечење аритмије хлађењем срца
Здравље Вести У жижи

ВМА: лечење аритмије хлађењем срца

Војномедицинска академија увела је у рад нову методу за лечење аритмија која подразумева – хлађење срца. До сада су се у овој установи аритмије углавном лечиле лековима или радиофреквентном аблацијом (методом спаљивања ткива), али су стручњаци одлучили да почну да примењују и методу која се веома успешно неколико година користи у свету, а којом се леди део ткива у левој преткомори срца, чиме се уклањају аритмогени фокуси.

Успешност процедуре износи од 60 до 80 одсто, што свакако зависи од година, општег стања пацијента и придружених болести које има, пише Политика.

Мајор др Огњен Гудељ, интерниста кардиолог и начелник Одељења за електрофизиологију и аритмологију Kлинике за кардиологију ВМА, објашњава да се овом методом поремећаји срчаног ритма могу решити трајно коришћењем температуре од минус 40 до минус 51 степени Целзијусових.

– Током интервенције пацијент је најчешће будан и користи се само локална анестезија. Метода се изводи танким катетерима преко феморалне вене куда се улази у срце и захваљујући криотехнологији хлађења дела срца у коме се налазе такозвани аритмогени фокуси, уклања се аритмија и успоставља се синусни ритам. Ова интервенција је доста краћа од до сада коришћених метода, траје око сат времена, што је чини много комфорнијом за лекара, цео тим који учествује, и за пацијента. Опоравак је доста кратак и пацијент већ за 24 сата може да буде отпуштен из болнице – објашњава др Гудељ.

Листе чекања за лечење овом методом постоје јер се, осим ВМА, у нашој земљи лечење аритмија хлађењем срца бави само Институт за кардиоваскуларне болести „Дедиње”, који је први почео да спроводи криоаблацију.