Почетна » Воће које спречава настанак тромба након повреде, то је најмоћнија биљна храна
Здравље Вести

Воће које спречава настанак тромба након повреде, то је најмоћнија биљна храна

Крвни угрушци могу бити посебно опасни ако путују до срца или плућа, узрокујући плућну емболију или срчани удар. Ово су опасна стања која захтевају хитну медицинску помоћ. Након што се акутно стање реши, лекар ће вам препоручити да пијете лекове за разређивање крви или растварање угрушака (антикоагуланси), које треба редовно узимати.

Животне навике играју велику улогу у спречавању крвних угрушака. Пре свега, треба избегавати седећи начин живота, прерађену храну и хронични недостатак сна, важан фактор ризика за развој метаболичке и ендокрине дисфункције. Али истраживања сугеришу да одређени састојци неког воћа могу природно растворити крвне угрушке. Наиме, одређене супстанце које се налазе у биљкама могу инхибирати стварање крвних угрушака или растворити постојеће. Иако би то могло да смањи ризик од будуц́их угрушака, треба имати на уму да се воће не користи уместо прописане терапије, односно не замењује лечење.

Према Британском институту за вене и васкуларне болести, најмоћнија биљна храна за природно растварање крвних угрушака садржи бромелин и рутин. Показало се да узимање рутина, који се може наћи у јабукама, лимуну, луку, чајевима од поморанџе и суплементима, спречава настанак тромба након повреде у студији из 2012. објављеној у „Интернешнал фармацеутикал журнал“. Из сличних разлога, Институт за вене и васкуларне болести подстиче конзумацију ананаса или узимање дијететског суплемента са бромелаином.

Међутим, никако се не саветује да престанете да узимате прописану терапију јер крвни угрушци повец́авају ризик од компликација које су потенцијално опасне по живот.

Куркума и ђумбир за превенцију

Иако докази сугеришу да одређена биљна храна може спречити компликације згрушавања, најбољи начин деловања је превенција. Куркума, која је препуна антиинфламаторних својстава, широко се користи у кулинарске и медицинске сврхе. А истраживање објављено у часопису ЕПМА 2019. године апострофира куркуму као храну која може помоћи у спречавању стварања угрушака јер, према другој ранијој студији објављеној у часопису Јоурнал оф Целл Пхисиологи, 2017. године, куркумин, активни састојак куркуме, делује и као антикоагуланс.антиканцерогено и антиоксидативно средство. Међутим, употреба куркуме као комплементарне терапије за лечење крвних угрушака захтева даље истраживање. Ђумбир је још једна храна повезана са спречавањем крвних угрушака због својих антикоагулацијских ефеката. Садржи хемијски салицилат, биљно једињење које је уједно и главна хемикалија од које се прави аспирин.

Знаци који могу указивати на стварање крвних угрушака…

1. Изненадни недостатак даха

То може бити знак да се угрушак формирао или да путује у плућа. Угрушак у плућима може тешко оптеретити кардиоваскуларни систем и чак довести до срчане инсуфицијенције.

2. Грчеви и оток бутина након дуге вожње аутомобилом

Ако вам се једно од бутина грчи и отиче након дуге вожње аутомобилом, то би могао бити знак да се у нози створио угрушак, посебно ако се крв накупила и не циркулише добро.

3. Кашљање крви

То може бити знак да је повећање притиска у плућима због путујућег угрушка изазвало пуцање крвних судова. Једно од најчешћих места за путовање крвних угрушака су плућа. Бронхиоле су мали дисајни путеви који помажу у размени ваздуха и могу лако заробити крвне угрушке и довести до плућне емболије.

4. Бол у грудима или промене у пулсу

Крвни угрушак који путује до срца може се заглавити у деликатним ткивима која контролишу откуцаје срца. Када крвни угрушак путује до срца, обично је праћен јаким болом у грудима или отежаним дисањем. Ако приметите нови бол у грудима, рамена или руке, кратак дах или неочекиване промене у откуцају срца, одмах потражите медицинску помоћ.

5. Бол или црвенило

„Нежни знак“ крвног угрушка је да имате симптоме на једном уду, а не на другом. На пример, десна нога може имати црвенило, бол или оток који није присутан на левој нози. Овај знак треба схватити озбиљно и потражити хитну медицинску помоћ.